Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A faragott díszkapu ajándék a közösségnek
A faragott díszkapu ajándék a közösségnek Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2021. szeptember 14.
A járványidőszakban készült, és a szemfüles sétálók már láthatták is Vacsi László alkotását a Sóstón, a Zöld tanyánál. A faragott díszkapu a természetvédelmi terület közelében élő fehérvári köszönetének jele: így fejezi ki a természet gyógyító ereje iránti háláját, és ezért is ajándékozta azt a fehérváriaknak. A közösség nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a felajánlásért.

 

 

Nem először készített és ajándékozott saját kezével faragott kézműves alkotást Vacsi László. A Zöld tanyánál egy régebbi alkotása, egy kopjafa már eddig is állt, hétfőn délután pedig egy tölgyfából faragott díszkaput avattak.

Az arra sétálók már észrevehették, hogy jelképesen új kapuja lett a Sóstónak, amelyet a Zöld tanya mellett állítottak fel. Alkotója, Vacsi László saját maga szerezte be a faanyagot, találta ki a motívumokat és rövid szöveges üzeneteket, illetve a faragást, a festést és a vasalatok elkészítését is saját kezűleg végezte. Ajándékként adta ezt a díszkaput a városnak, a Sóstó Természetvédelmi Területre látogatóknak. 

A faragott alkotásért Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszönetet mondott a közösség nevében, hiszen – mint kiemelte – a díszkapuval újabb értékkel gazdagodott a Sóstó. Örömét fejezte ki Laci bácsi alkotókedve kapcsán, illetve mindenki figyelmébe ajánlotta a Csodás természet felirat mellett azokat a gondolatokat, amelyeket az alkotó saját maga fogalmazott meg, és a bennünket körülvevő természeti környezet megóvására intenek.

Elmondása szerint Laci bácsi immár húsz esztendeje jár fafaragó szakkörbe, szívesen készít saját – akár nagyobb méretű – alkotásokat. A Vacsi család nem messze a Sóstó bejáratától él, sokszor sétálnak a természetvédelmi területen, ez adta az ihletet a díszkapu elkészítéséhez. A belefaragott évszám 2020, hiszen még tavaly kezdte el azt alkotója, ám a járványhelyzet miatt picit leállt a munkával, végül idén sikerült befejeznie. 

Csete Gáborral, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetőjével történt egyeztetés eredményeként került a faragott alkotás a Zöld tanyához. Így jelképesen a Sóstó kapuja lett, úgy, hogy megmutatja azt is, hol járunk, miközben nem akadályozza meg, hogy gépekkel, vagy éppen szükség esetén tűzoltóautóval meg lehessen közelíteni a területet. Vacsi László a szakember gondoskodására bízta a kaput, felhívva a figyelmet az újrafestésre is, és akkor akár 70-80 évig a Sóstó éke lehet a tölgyfából készült alkotás. 

Mészáros Attila alpolgármester is a megújult Zöld tanyára és a Sóstó értékeire hívta fel a figyelmet. A hétfőn délutáni avatáson Laci bácsi családja és barátai is részt vettek. Mindenkit arra biztatnak, hogy sétáljon el a díszkapuhoz, nézze meg, és olvassa el az alkotótól rákerült idézeteket a természet szeretetéről. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >