Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bemutatták Vakler Lajos városi legendákról írt új kötetét
Bemutatták Vakler Lajos városi legendákról írt új kötetét Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. szeptember 23.
Városi sportlegendák, sportvezetők életútját tárja az olvasók elé a Fehérvár Sportkönyve című könyv, melyet a Városháza Dísztermében mutattak be. Vakler Lajos szerző a Fehérvéri beszélgetések című televíziós műsorból vette a forrást új, tematikus kötetének elkészítéséhez. A bemutatón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötték a megjelenteket, majd a kötetbemutató beszélgetésbe a szerző mellett Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok öttusázó kapcsolódott be.

 

 

„Emberek, esendőek, szeretetteljesek sikereikben, emberiek bukásaikban. Ők mi vagyunk.” – írja a sportlegendákról Vakler Lajos a könyv előszavában. A fotókkal gazdagon illusztrált, csaknem négyszáz oldalas kötet szereplői a Fehérvári beszélgetések televíziós magazin vendégei voltak. A műsor alapján készült, immár négy könyv után a szerző szükségesnek látta egy igényes, tematikus, csak a sportolókkal, sportvezetőkkel, hivatásos szakemberekkel foglalkozó kötet elkészítését is. Dr. Cser-Palkovics András polgármester támogatta ezt a gondolatot, így mintegy négy év interjúi megjelenhettek könyv alakban, bemutatva összesen hatvan személyiséget.

„Székesfehérvár sportváros, és tekintve, hogy a sport egykori labdarúgóként, majd újságírói minőségemben is az életem része volt és ma is az, fontos volt számomra, hogy megismertessem a nézőinket a fehérvári legendák életével. Megjegyzem, hogy pályafutásukat ismerve, mindnyájukról lehetne egy teljes könyvet írni… Nálam az alapvetés mindenkor az volt, hogy - a bulvárt szigorúan kerülve -, olyan hangulatos beszélgetések készüljenek, amelyek közelebb hozzák a mindennapi embert a sikerekhez, hiszen ők többségében már csak az eredménynek, vagy - ne adj Isten! - az eredménytelenségnek lehetnek tanúi.” – fogalmazott kérdésünkre a szerző, aki köszönetét fejezte Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere támogatásáért.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a kötet megjelenése kapcsán, és köszönetet mondott Vakler Lajosnak. Mint mondta, akár a munkája kapcsán, akár magánemberként járja az országot, mindig szívesen hangoztatja, hogy székesfehérvári. A város nevének hallatán sokak szeme felcsillan, hiszen emlékeznek egy-egy jelentős eredményre. Mindez tükrözi, hogy a székesfehérvári sportteljesítmények nem csak a városi, de minden magyar ember lelkében és szívében ott vannak. A könyv emlék lesz unokáinknak, dédunokáinknak egyaránt.

A várost alapvetően két dolog tudja közösséggé formálni, a kulturális élete és a sportélete. Ettől válunk többé, minthogy százezren éldegélünk egymás mellett – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Szavai szerint fontos, hogy büszkék legyünk a város sporttörténelmére, megismerjük a személyes történeteket, és azokat az embereket, akik írták a legendákat. Köszönetét fejezte ki a szerzőnek, hogy az elmúlt másfél évben két könyv összeállítását vállalta. A kötetek által a történeteket továbbadhatjuk a következő nemzedékeknek.

A köszöntők után kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program. Vakler Lajos visszaemlékezett arra, hogy a sport gyermekkora óta rész volt az életének, már hatévesen szenvedélyesen forgatta a Népsportot. Televíziós sportszerkesztőként felismerte, hogy érthetetlen ugyan, de egyre kevesebb a sporttémájú könyv, így született meg az igény és szándék egy fehérvári könyv összeállítására – mondta a szerző, aki – mint fogalmazott – ma is imádattal „csüng” a fehérvári sportéleten, sportsikereken.

Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok öttusázó többek között arról mesélt, hogy már kicsi gyermekként örökmozgó volt. A sportot az általános iskolában kosárlabdával kezdte, majd Kulcsár Antal „átparancsolta” az öttusa világába. Ez a választás gyakorlatilag mázli volt, majd 1996-ban realizálódott, hogy olimpián is szerepelhet.

A kötet a Fő utcai Vajda János Könyvesboltban, illetve a következő két könyvbemutató helyszínén, a KÖFÉM Művelődési Házban és a Budai úti Tagkönyvtárban lesz kapható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >