Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Hangverseny: Csajkovszkij, Farkas Ferenc, Respighi és Górecki
Hangverseny: Csajkovszkij, Farkas Ferenc, Respighi és Górecki Nyomtatás E-mail
Írta: Alba Regia Szimfonikus Zenekar   
2021. szeptember 23.
A Somorjai-bérlet nyitóestjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskara lép közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében felhangzó három XX. századi kompozíció az európai zenetörténet korábbi stílusait használja fel, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendül fel.

 

 

A Farkas Ferenc-bérlet első hangversenye után a Somorjai-bérlet szeptember 23-án, csütörtökön 19 órakor megrendezésre kerülő koncertjén Farkas Ferenc műveit is eljátssza majd az ARSO, tisztelegve a múlt hagyományai előtt és kohéziót teremtve a klasszikus zene, Székesfehérvár, a székesfehérvári alkotóművészek és a zenekar között. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Dobszay Péter művészeti vezető, vezető karmester dirigálja.

Az est nyitószáma Ottorino Respighi régi olasz táncokat és áriákat feldolgozó, rendkívül hangulatos szvitje után a lengyel avantgárd egyik legjelentősebb alkotóegyénisége, Henryk Górecki 1963-ban komponált Három darab régi stílusban című műve a zeneszerzőre jellemző minimalista eszközökkel idézi fel elmúlt korok zenéinek világát. Az első félidőt Farkas Ferenc 1994-ben készült Aria e Rondo all’Ungherese című, középkori magyar dallamok jókedvű feldolgozását adó darabja zárja, amelynek a nyitószámmal mutatott rokonsága nem a véletlen műve: a Zeneakadémia befejezése után a fiatal magyar komponista Respighi római mesteriskolájában folytatott tanulmányokat. A hangverseny második félidejében a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja,  Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendül fel.

Az augusztus 18-i évadnyitó hangverseny után most csütörtökön újra Dobszay Péter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vezényli az együttest. „Vonószenekari estünk első fele vállaltan archaizáló, XX. századi műveket mutat be, finom belső tartalmi kapcsolódásokkal. Respighivel kezdünk, a félidőt pedig tanítványával, a székesfehérvári kötődésű zeneszerzővel, Farkas Ferenccel zárjuk. Kettejük között Henryk Góreckinek egy háromtételes darabja szólal meg, ami bár azt a címet viseli, hogy „Három darab régi stílusban zenei nyelve mégis az a spirituális minimalizmus, amely születésének idején nagyon is frissen hatott. Ma is szuggesztív és drámai formanyelv ez, melyet Górecki az 1960-as évektől kezdte használni.”

Hogy mire is készülhet a hangverseny közönsége lélekben, arra Dobszay Péter azt mondta: „Garantáltan nagy érzelmi skálát fogunk bejárni csütörtökön: a két végpont közül az egyik az estet záró Csajkovszkij mű zárótétele lesz, ami egyszerre virgonc, ünnepélyes, pezsgő és túláradó. A skála másik szélső pontja pedig a Górecki darab harmadik tétele, amiben gyász, keserűség, megtörtség és nagyon mély fájdalom jelenik meg.”

A hangverseny címét is adó Csajkovszkij mű eljátszásával a szerzőnek is kedveskedik az ARSO vonóskara: „Bár az elmúlt években jellemzően kamarazenei felállásban játsszák a Vonósszerenádot, mi azonban a darab partitúrájában foglaltak szerint nyúltunk a műhöz, ahova Csajkovszkij azt írta, hogy minél nagyobb létszámban adják elő a Vonósszerenádot, annál boldogabb lesz a szerző! Remélem közönségünk is örömét leli majd ebben!”- tette hozzá a karmester.

A Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat 2021/22-es előadásaira jegyek és bérletek válthatók, amelyekről bővebb információ a www.arso.hu weboldalon online és a Vörösmarty Színházban található jegypénztárban személyesen kérhető.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >