Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felavatták a Karsai Alba Kft. új gyártócsarnokát
Felavatták a Karsai Alba Kft. új gyártócsarnokát Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. október 15.
Új üzemcsarnokot avatott a Karsai Alba Kft. Székesfehérváron. Az új pipettagyártó egység része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. A székesfehérvári üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyes keretek között adta át csütörtökön.

 

 

A Karsai Alba Kft. – a száz százalékban magyar tulajdonú Karsai Holding Zrt. cégcsoport tagjaként – több mint 30 éve foglalkozik a magyar és a külföldi gyógyszeripari vállalatok kiszolgálásával, melyeknek fröccsöntött dekorációval ellátott termékeket szállít. A fehérvári cég a pandémia kezdete óta arra törekedett, hogy a magyar piac ne szenvedjen hiányt a védekezéshez szükséges eszközökből, így folyamatosan gyártotta a fertőtlenítő eszközök flakonjait, valamint a Favipiravir gyógyszer tégelyeit. Amikor 2020 végén értesültek arról, hogy a labortechnikai eszközök piacán nincs elegendő pipettahegy, a Kormány támogatásával azonnal megkezdődött a beruházás, amely a jövőben ellátja a jelenleg hiánycikként nyilvántartott pipettahegyekkel a belföldi és – igény szerint – az export területeket.

Az új üzemcsarnok átadó ünnepségén Karsai Béla, a Karsai cégcsoport tulajdonosa elmondta, hogy a belföldi piac ellátásán túl jelentős exporttervei is vannak a társaságnak. Ezen beruházás megvalósításával egy új útra is lépett a Karsai Alba Kft., amely még sok kihívás közepette biztos munkahelyeket, izgalmas termékfejlesztéseket lesz képes a következő évtizedekben megvalósítani, és egyben öregbíteni a magyar polimer ipar hírnevét.

Törő Gábor országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés után, a kormány gyors és határozott intézkedéseinek köszönhetően, a magyar gazdaság hamarabb talpra tudott állni, mint a környező országok. Az új munkahelyek létrehozásához és a már meglévők megőrzéséhez nyújtott támogatás mellett – mint a mostani ünnepi alkalom is jól mutatja – a székesfehérvári gazdaság szereplői is az új technológiák bevezetésével, az új piac felé való nyitással mindent megtesznek a város és a térség gazdaságának erősítse érdekében.

Az értékteremtés, az értékmegőrzés, az új terület és az itt használt legújabb technológia az, amely segíti a város iparának azt a célzott növekedési pályáját, hogy az heterogén legyen. Ne egy-egy iparágra, cégcsoportra építkezzünk, hanem a biztonság és stabilitás okán minél több terület legyen jelen Székesfehérváron, hangsúlyozta a város polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: a város gazdasági növekedése nemcsak az elmúlt évhez, hanem a 2019-es évhez képest is rekordnagyságú lehet 2021-ben. A töretlen fejlődés érdekében az önkormányzat mindent megtesz, támogatja a kis- és középvállalkozásoknak a kormány által nyújtott kedvezményét. A város az építményadó bevezetésének elhalasztásával is hozzájárul a gazdasági növekedés támogatásához.

A székesfehérvári üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyes keretek között adta át. Az egészségipari beruházások támogatásával egy olyan ágazat megerősödését segítjük, amely hosszú távon is erősítheti a magyar gazdaság versenyképességét – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Az új pipettagyártó üzem része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. A Karsai Alba beruházása megfelel annak a kettős célnak, amelyet a kormány kitűzött az egészségipar fejlesztését segítő program elindításakor – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: az első és legfontosabb cél a hazai egészségipar fejlesztése, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képesek legyünk az önellátásra, Magyarország ne legyen kiszolgáltatva a külföldi piacoknak. Ugyanennyire fontos az is, hogy a megvalósuló beruházások emeljék a magyar cégek nemzetközi versenyképességét és erősítsék külpiaci jelenlétüket, ez a kulcsa az újrainduló világgazdaságban való sikeres helytállásnak, tette hozzá a tárcavezető. Varga Mihály emlékeztetett: ehhez jó alapot ad, hogy a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell. A növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 7-7,5 százalékot, míg a munkahelyek száma minden korábbinál magasabb, több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak.

Az ünnepi köszöntőket követően Spányi Antal megyéspüspök megáldotta az új üzemcsarnokot, majd Karsai Béla és Varga Mihály közösen indította el a pipettahegyeket előállító gyártósort. Az összesen csaknem 3,4 milliárd forintos fejlesztéshez a kormány 2,9 milliárd forint támogatást nyújtott. A közel 400 négyzetméteres tisztateres csarnokban két méret gyártására alkalmas gépsort telepítettek. Az itt található szerszámok, valamint az automatizálás és a robottechnológia nagyrészben magyar gyártók keze munkáját dicséri, amelyek éves szinten 250 millió db pipettahegy előállítására képesek. A vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >