Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Születőben lévő műszaki foglalkozásokkal ismerkedhettek a diákok
Születőben lévő műszaki foglalkozásokkal ismerkedhettek a diákok Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2021. október 20.
"S.T.E.A.M. munkák a jövőben" címmel rendeztek pályaorientációs kiállítást a Titkok Házában. A 5-8. évfolyamos diákok 10 mai vagy éppen születőben lévő szakma képviselőivel találkozhattak, akik figyelemfelkeltő kiselőadásokkal igyekeztek felkelteni a tanulók figyelmét a műszaki pályák iránt. UX designerként készíthettek ételrendelős applikációt, belekóstolhattak a videójáték fejlesztés alapjaiba, megismerhették a drónok sokszínű felhasználását, a robotok világát, de a környezetvédelem, fenntarthatóság is szóba került a környezetmérnök munkáján keresztül.

 

 

Mesterséges intelligencia fejlesztő, drónszakértő, robot programozó, környezetmérnök - csak néhány ízelítő abból a tíz új foglalkozásból, amelyekkel ma ismerkedhettek meg a diákok a Titkok Házában. A "S.T.E.A.M. munkák a jövőben" című pályaorientációs eseményen, az Óbudai Egyetem és a Titkok Háza olyan munkakörök iránt próbálták felkelteni az 5-8. osztályosok figyelmét, amelyek éppen most vannak kialakulóban. Ezeken a területeken dolgozó szakemberek mutatták be a 10-12 fős csoportoknak, hogy miből is áll a munkájuk, mit csinál egy videójáték fejlesztő vagy egy 3d nyomtatás specialista. Drónszakértő segítségével ismerhették meg a vadszámlálástól a térképészeten át az építészeti rekonstrukciókig számtalan területen bevethető drónokat. UX designer segítségével tervezhettek ételrendelős telefonos applikációt és a környezetvédelem, fenntarthatóság is szóba került a környezetmérnök munkáján keresztül.

"A XXI. század legmodernebb technikája már mindennapos itt a fehérvári gazdaságban." - emelte ki köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt, hogy a most bemutatott szakmákat is meghaladhatja a technológia pár éven belül, de az ezekhez szükséges készségek a jövőben is fontosak lesznek.

Prof. dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karának dékánja a tanulás fontosságát hangsúlyozta, és elmondta, hogy egyetemként fontosnak érzik, hogy az új, még kialakulóban lévő szakmákat, tudományterületeket felkarolják.

A házigazda Titkok Háza részéről dr. Zugor Zsuzsanna köszöntötte a diákokat, és elmondta, hogy a 2019 februári nyitása óta, különböző képzéseikkel már több mint 11.000 tanulónak mutathatták meg a természettudományos szakmák sokszínűségét, és ez a célja a mai rendezvénynek is, hogy új szakmákat ismerhessenek meg a diákok. Külön kiemelte, hogy a gyorsan változó technológiai környezetben különösen fontos az élethosszig való tanulás és az új szakmák, ismeretek felé való nyitottság megőrzése.

A diákok a 10 szakma mindegyikéből kaphattak ízelítőt a délutánig tartó programon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >