Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Fehérvári játékos az NFL londoni kiválasztóján
Fehérvári játékos az NFL londoni kiválasztóján Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2021. október 25.
Az NFL 2016-ban hozta létre az International Combine nemzetközi programot. Célja a potenciális NFL-játékosok megtalálása a világ minden pontján. Egy évben maximum 50 sportolót választanak ki egy tesztsorozatra, ezt idén október elején a Tottenham londoni stadionjában rendezték. A magyar és fehérvári amerikai futball nagy dicsősége, hogy a kiválasztottak közé bekerült Zilai János, a Fehérvár Enthroners linebackere.

 

 

A civilben a fehérvári Városházán dolgozó Zilai János nem turistának érkezett Londonba, komoly ambíciói vannak, és ennek megfelelően teljesített a teszten, amely az NFL International Pathway Program előszobája. Ennek a három hónapos edzőtábornak a végén a legjobbak már jó eséllyel szerződést kapnak a világ legnagyobb amerikai futball-ligájában. 

„Az évek során egyre több országból hívtak meg játékosokat a felmérőre, az idei volt a legnagyszabásúbb. Nigériából, Új-Zélandról, Japánból is voltak srácok. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egyáltalán megtaláltak, amiben persze része volt, hogy néhány éve egészen komolyan csinálom az amerikai focit. Az Europes Elite ügynökségen keresztül találtak rám, ennek az elnökével sokat beszélgettünk korábban. Ő intézte el, hogy az NFL Pathway Program New York-i irodája meg akarjon nézni.” - mesélte Zilai János, akivel a Városházán beszélgettünk. 

Négynapos program várt a kiválasztottakra, gyakorlatilag mindent megtudtak róluk a szakemberek, akik Londonban felmérték őket.
„Szombaton érkeztünk, vasárnap az antropometriai felmérés volt. Megnézhettünk volna Londonban egy NFL-meccset, de a covid miatt ezt inkább kihagytuk. Hétfőn súlypontemelkedést és fekvenyomást mértek, majd délután interjúkon voltam. Ez olyasmi, mint egy állásinterjú, mert nagyon fontosnak tartják a személyiségünket is. Csapatjátékban elvárják, hogy tudjunk csapatban gondolkozni, az edzők és a játékostársak is szívesebben dolgoznak ilyen típusú emberekkel. Úgy érzem, ezzel nem volt gond, nagyon jó beszélgetést folytattam egy ügynökkel. Kedden jött aztán a lényeg, kimentünk a Tottenham stadionjába, ahol a pályamunkát végeztük. Mindent felmértek, felvettek, kamerával rögzítettek több mint húsz szögből. A médiajelenlét is brutális volt, tényleg megtapasztalhattuk egy kis szeletét annak, milyen lehet az NFL-ben szerepelni!” 

A felkészülés során minden segítséget megkapott a fehérvári linebacker, de elsősorban persze rajta múlt, hogy a „vizsgán” kiválóan teljesítsen. És úgy értékeli, ez sikerült is. 
„Sportolóként ritkán mondja az ember, hogy elégedett, de úgy érzem, amit a felkészülésemben lehetett, azt mindent elvégeztem. Itt Fehérváron is, az utolsó két hétben pedig a finomhangolást a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakembereivel Balatonbogláron. A formaidőzítés is remekül sikerült, Gyurkovics Ferencnek vagyok ezért nagyon hálás. Amit tudtam, azt a pályán hagytam Londonban, ezt látták a szakemberek, és sokat jelent. Nyugodt tudtam maradni, ezt külön kiemelték és megdicsértek érte. A lábmunkámat, kézmunkámat, az elkapásokat is. Szóval úgy érzem, jól teljesítettem, elégedett lehetek magammal. Bizakodva várom az eredményeket.” – értékelt Zilai János. 

A Fehérvár Enthronersnél joggal büszkék rá, hogy hamarosan akár a legmagasabb szinten is szerepelhet a klubból érkező játékos. Dr. Bóka Viktor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség alelnöke felelevenítette, hogy találni hasonló példát a város történelmében. 
„Büszkék lehetünk rá, hogy Dávid Kornél személyében egy fehérvári kosaras volt az első magyar NBA-játékos, most pedig Zilai János szintén Székesfehérvárról kerülhet be elsőként az NFL-be. Ha valaki látja Jani útját az látszik, hogy Székesfehérvárra kell ahhoz igazolni, hogy ilyen szintre tudjon egy amerikai-futball játékos eljutni. Azt szeretnénk, ha a jövő fiatal futballistái ezt látnák és minél többen érkezzenek Janika példáját követve az Enthronersbe játszani és fejlődni.” – mondta Fehérvár címzetes főjegyzője.

Hogy milyen értékelést kap Zilai János a londoni teljesítményére, az kicsit később derül ki, a játékos úgy érzi, joggal bizakodhat.
„December közepén derül ki, hogy kik kapnak lehetőséget a három hónapos, edzőtábor jellegű programra, amit kora tavasszal az NFL Academyn tartanak. Azután lesz lehetősége a jól teljesítőknek közvetlenül NFL-csapatokhoz szerződni. Rettentően várom és bizakodom! Maga a programban való részvétel már nemcsak lehetőség, hanem egy kisebb elért cél. Az ügynökök, akikkel beszéltem, mondták, hogy ha nem is kerülünk be most a kiválasztottak közé, dolgozzunk keményen tovább, és egy év múlva újra megpróbálhatjuk. Hatalmas lendületet adott, hogy profi és félprofi srácok között megmutathattam, mit tudok, és helyt tudtam állni.” 

A következő időszak főleg a várakozás miatt lehet stresszes, és persze vigyáznia kell magára Zilai Janinak, nehogy sérülést szenvedjen. Ennek érdekében nemcsak a pályán fog odafigyelni magára. 
„Pont ezt beszéltük Gyurkovics Ferivel, hogy még a padkáról is óvatosan kell lelépnem… Amikor a hokisoknál voltam egy meccs elején korongbedobó két hete, akkor is nagyon vigyáztam, hogy még csak ne is gondoljak rá, eleshetek a jégen. A következő hetek úgy néznek ki, hogy az Enthroners-szel két meccset játszom az osztrák ligában, viszont a válogatottságot idénre visszamondtam. Az egy komolyabb stresszfaktor, ezt próbálom elkerülni ebben az időszakban. Kicsit távolabbra tekintve úgy készülök, hogy bekerülök a három hónapos edzőtáborba, erre építjük fel a további formámat. A legfontosabb most, hogy tudjak még fejlődni. És remélem, ha így lesz, esetleg szponzorokat, mecénásokat is sikerül találni, hogy meg tudjam mutatni, akár az NFL-ben is van helyem! 

Végezetül azt kérdeztük a magyar amerikai futballisták közül kiemelkedő lehetőséghez jutó játékostól, miben érzi késznek magát arra, hogy a legmagasabb szinten is megfeleljen. Ha úgy tetszik, hogyan ajánlaná ő Zilai Jánost az NFL-megfigyelők figyelmébe? 
„Ha valaki megnézi a videóimat, láthatja, hogy amellett, hogy fizikális vagyok, a szerelésbiztonságom is megkérdőjelezhetetlen. Mostanában már a labdát is jól kezelem, ami nem kis plusz a posztomon. Szép apránként felnőttem egy vezető szerepbe is, tudom irányítani a srácokat a pályán. Biztos vagyok benne, hogy ezt más csapatban is meg tudnám mutatni, de számomra most a legfontosabb, hogy itthon fejlődjek. Szeretnék Fehérváron maradni ameddig csak lehet, mert nagyon jól érzem magam a csapatnál és nem kérdés, hogy itt vannak az országban a legjobb lehetőségeim a fejlődésre. És ha valaki az NFL-től kérdezné, kijelenthetem, bármit megteszek azért, hogy nyerhessek, és meg is fogok tenni mindent!”
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >