Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Középkori Székesfehérvár - Reich Szabina előadása
Középkori Székesfehérvár - Reich Szabina előadása Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2021. október 26.
Reich Szabina, okleveles régész, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője, lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 523. előadó vendége.

 

 

Reich Szabina, okleveles régész, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője, lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 523. előadó vendége.

A Hétvezér Esték előadásainak egyik kiemelt területe a magyar történelem (az őstörténettől napjainkig). Alapvetésünk volt mindig, hogy hazánk történetén belül nekünk, fehérváriaknak a királyi város, Székesfehérvár története legalább annyira fontos, mint Magyarország történelme, illetve a magyar nemzet eredete, küzdelme és műveltség alkotó ereje.

Reich Szabinával azon kezdeményezés megvalósítási terveinek kidolgozása közben kerültünk kapcsolatba, mikor egyeztettük, miként is jelenítsük meg az Országzászló tér folyócskái felett átívelő pallóhidakon Alba Regia várának (Castrum) körvonalait és középkori úthálózatát. A korszakot, mikor a várost már nem is a templomtornyok és harangok városaként, hanem megannyi hídja miatt a "hidak városa", avagy "kis Velence" néven emlegették egészen a múlt század elejéig. 

A középkori Székesfehérvár, azaz Alba Regia, a királyi város történetéről lesz szó ezen az estén. Mondhatni valódi múltidézés, régmúltba tekintés várható a régész szemüvegén keresztül, azaz hogy mit is mesélnek Fehérvár kövei, a föld felett máig látható épületei, műtárgyai vagy éppen a föld alól előkerült, előásott tárgyi emlékei.

Az előadás nem lesz folytatás nélküli. Vendégünk lesz más korszakok történelmét kutató régész ugyanúgy, ahogy művészet- vagy hadtörténeti szakértő is megyénkből, amint a Szent István Király Múzeum és a Siklósi Gyula Társaság munkatársai közül is. Ismerjük meg városunk, megyénk múltját mind jobban, hogy jövőjét valós alapokra építhessük!

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 
2021. év Mindszent - Magvető - október havának 26. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Reich Szabina régész, örökségvédelmi szakértő
Középkori Székesfehérvár
című előadására

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >