Kezdőlap
Családi Kör a Platán Hotel Galériájában Nyomtatás E-mail
Írta: Simon M. Veronika   
2009. május 03.

ImageSimon M. Veronika Munkácsy-érmes székesfehérvári festőművész vagyok, én szervezem hosszú évek óta a Platán Hotel Galéria tárlatait. Minden hónap első szerdáján 17 órára jövünk össze az ország és a világ minden tájékáról, azért, hogy egy-egy órára kikapcsolódjunk a mindennapi rohanásból. Arany János híres versének címét azért adtam ennek a beszámolónak, mivel hála a Platán Hotel tulajdonosainak és a mindenkori vezetésének, igazi családi környezet fogad bennünket rendezvényeinken. 

Ebben a pénzéhes, csak az anyagiakról szóló világban felüdülés az, amikor itt lehetünk. 

Ha valaki majd egyszer kutatja a Platán galéria kiállításait, a kiállító művészeket, a szereplőket, akkor felfedezheti azt, hogy több szálon is futottak az előzmények, amire kialakult a tárlatok rendje:

- mint festőművésznek, mint egy 500 kiállításom és 500 festmény átadásom volt 13 országban az elmúlt 20 évben, igen sok ismeretséget, művészbarátságot jelentenek ezek a számok,

- 14 magyar művészkör tagja, jó néhánynak egyik vezetője vagyok, innen is sok az ismeretség a művészet világában,

- 2000 óta vezetem a SMV 2000 Festőtanodát, ahol közel 200 festeni vágyó fiatal és idősebb korú fordult meg, és mindenki meg tanult olyan szinten festeni (hála az Amerikai Grafikai Kurzus tananyagának), amilyen szinten lelkében az óhaj kiteljesedett,hogy festeni akarok!

- etikai kurátora vagyok a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkörnek, ebben a Művész csoportban 20 festőművész, egész Európából, jelentkezik rendszeres kiállítási igénnyel.

Ilyen előzmények mellett kaptam 2006-ban azt a megtisztelő felkérést, hogy szervezzem meg a Platán Hotel Galéria kiállításait, aminek az óta nagy örömmel teszek eleget! Hát tekintsünk vissza az időben, a teljesség igénye nélkül, hogy mik is történtek ebben a néhány évben, kiragadva egy-egy jellemző, vagy fontos eseményt:

A felsorolt programokban figyeljék meg, hogy a művészek meghívásánál figyelembe vettük a sok színűséget (pl.: fotók, üvegképek, festmények, parafa képek), illetve kezdő és profi művészeket is bemutattunk a közönségnek Magyarországról és külföldről egyaránt.

- 2006-ban itt volt Matúz Péter Sárkeresztesról, H. Cékmány Ilona festő és Baranyai Márta parafafestő Budapestről, Fazekas Krisztina fotós New Yorkból és egy Mesterek és tanítványaik tárlat is volt innen Székesfehérvárról…

- 2007 hozta meg Szigeti András New York-i, Fekete Hajnalka, nagyváradi festő, Borbély Lajos, egy vonallal festő pápai képzőművész, Szücsné Novák Mária, székesfehérvári tűzzománc művész, Prágainé Mágori Aranka, hódmezővásárhelyi üvegfestő, Ernő Kocsis, szlovák képzőművész, grafikus és H. Csongrády Márta, debreceni fotóművész tárlatát…

- 2008-ban mutatkozhattak be többek között a seregélyesi művészeti iskola tanulói, a MAIT művészei Miskolcról, Prettenhoffer Ágnes festőművész, szerbiai művészek, Gál Tünde só-gyurmás képzőművész, Brüsszelből.

- 2009-ben is színvonalas program ígérkezik, hiszen az Ősi Kovács Alkotóműhely tagjai, N. László Gizella mandalafestő, Veszprémből, Frisch Gyula festőművész Várpalotáról, akinek a kiállítását most is láthatjuk.

- s jövő héten szerdán Farkas Péter kiállítása nyílik, akinek a bemutatkozása mellett május, 12-én és 13-án kerül sor francia vendégművészek, Thérése Gehin és Roger Petit Saint Maurice Colombier közös tárlatára, majd még ebben az évben Csizmazia István Szerbia, Szabadkai művész is jön.

A teljesség igénye nélkül ilyen programja volt eddig a Galériának, és ahogy nézem az idei és a jövő évi feliratkozásokat, bízom abban, hogy a színvonalat még mindig csak fel felé való irányban fogjuk elmozdítani!

Személy szerint én, de minden lehetőséget kapó művész hálásan mondunk köszönetet a tulajdonosoknak, a vezetésnek azért a sok törődésért, figyelemért, gondoskodásért, amit eddig, a már jó néhány évben, átéltünk, együtt, itt, a Platán Hotel Galériában, ebben a Családi Körben…

Székesfehérvár, 2009. május

Simon M. Veronika Munkácsy-érmes festőművész

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >