Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Saját lifttel a pokolba: premier a Meg-Ki filmklubban
Saját lifttel a pokolba: premier a Meg-Ki filmklubban Nyomtatás E-mail
Írta: Gruber Nóra   
2021. november 25.
Megváltoztathat-e egy felfelé ívelő karriert egy kocsmai beszélgetés? Daniel Brühl rendezői bemutatkozását, az idei Berlinalén Arany medvére jelölt Saját lifttel a pokolba című német tragikomédiát tűzi műsorára a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja november 24-én, szerdán 18 órakor. A filmet a klub közönsége láthatja először a fehérvári művészmoziban.

 

 

Egy éve indult a Barátság mozi filmklubja, amely eddig korábban már vetített filmeket járt körbe tagjaival és a klub házigazdájával, Matuz János író-rendezővel; a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsával. Most azonban premier lesz a filmklubban: november 24-én, szerdán 18 órakor a Saját lifttel a pokolba című tragikomédiáját láthatják Daniel Brühl rendezésében, Daniel Brühl és Peter Kurth főszereplésével. A rendező bemutatkozó alkotását az idei Berlinalén Arany medvére jelölték, a film forgatókönyvét az ismert regényíró, Daniel Kehlmann írta Brühl ötletéből.

A filmben a rendező-főszereplő részben saját magát alakítja: a főhős, Daniel sikeres színész, főként amerikai filmekben játszik, Berlin legmenőbb negyedében, Prenzlauer Bergben él egy dizájnos loft lakásban a családjával. Épp egy szuperprodukció londoni meghallgatására indul, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába lakása közelében. Itt megszólítja egy lepukkant külsejű férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A tragikomikus lélektani filmben a két férfi között kialakuló, egyre feszültebb beszélgetés során bontakozik ki két élet története. Eléri-e a repülőt a színész? Lehet-e megint ugyanolyan az élet, mint amilyen a sorsfordító kocsmai beszélgetés előtt volt?

A spanyol származású, Németországban élő, multikulturális Daniel Brühlt a magyar közönség egészen fiatalon ismerhette meg a Good Bye, Lenin! főszerepében; a későbbiekben többek között olyan produkciókban játszott, mint az Elefántszív, a Hölgyek levendulában, A Bourne-ultimátum, a Becstelen brigantyk, Az ételművész, a Kolónia vagy az Amerika Kapitány: Polgárháború. 2013-ban Niki Laudát alakította Ron Howard Hajsza a győzelemért című filmjében, alakításáért BAFTA- és Golden Globe-díjra is jelölték. Négy nyelven beszél és játszik perfektül: spanyolul, németül, angolul és franciául. „Jó móka volt az életem egy-egy szegletét átültetni filmre” – nyilatkozta a Hollywood Reporternek az első rendezése kapcsán. Az alkotást ezúttal is Matuz János író, dramaturg, rendező vezeti fel, és ő az, aki a vetítés után a nézőkkel közösen elemzi a filmben látottakat.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEgnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági igazolványt továbbra is bárki válthat ingyenesen a mozi pénztárának nyitvatartási idejében. A filmklub nem zártkörű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártya birtokosai kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy online is: www.baratsagmozi.hu

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >