Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Befejeződött a Művelődési Ház felújítása Magyaralmáson Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 05.

ImageMintegy 26 milliós beruházás eredményeképpen jött létre a Művelődési Ház Magyaralmáson. Az intézményt ugyan már hónapok óta rendeltetetésének megfelelően használják a község lakói, ám a munkálatok – a látszat ellenére – még nem fejeződtek be. A teljes korszerűség élményéhez még hátravan a vizesblokk kialakítása, amely már folyamatban van.

 

A magyaralmási felső tagozatos diákok Székesfehérvárra történő „integrálása” egy olyan űrt hagyott maga után a faluban, amelyet mindenképpen pótolni szerettek volna valamiképpen a helyi Képviselő Testület tagjai. Ezért úgy döntöttek, hogy az Általános Iskola és az Óvoda között álló régi, romos épületet felújítják, és a köz szolgálatába állítják.

Vas Istvánné, a helyi polgármester elmondta lapunknak, hogy a 26 millió Forintos beruházásból 6 millió Forintot pályázaton nyert támogatásból finanszírozták, mivel nem hagyhatták, hogy ne legyen a közösségnek egy olyan „zárt tere”, ahová a helyi civil szervezetek (a Kézimunka Szakkör, az Asszonykórus, a Vöröskereszt, a Tűzoltó Szervezet, a Polgárőrség, illetve az ALMA-MAG Magyaralmásért. ) és a helyi lakók is „bevonulhatnak” különböző rendezvényekre.

 

Image
.

Ezért a Képviselő Testület elhatározta, hogy felveszik művelődésszervezői állományba magyaralmás egyik – kulturálisan – legaktívabb lakóját, Kaiserné Erikát, akinek a szakmai irányítása alatt igazi közösségi élet alakulhat majd ki az új Művelődési Ház falai között. Ez pedig már meg is kezdődött, hiszen több kiállítás és kulturális programnak biztosítottak már helyet.

A Faluházat ugyanis már hónapokkal ezelőtt átadták – a munkálatok nagy részét a lakók végezték el. Ők térköveztek, ültették el a növényeket a Ház körül, illetve segítettek a berendezésben. A vizesblokk kialakítására viszont már nem volt pénzük. Ezért arra egy külön kiírásra pályáztak a Megyétől– és nyertek. A műszaki átadásra a napokban került sor. Egy másik pályázatból pedig a padok, szemétgyűjtők, parkrendezéshez szükséges gépek, berendezések finanszírozását valósítják majd meg – erre két millió forintot nyertek.

 

Image
Fotók: Temesvári Márta

„Ám ezek is akkora terhet rónak a kis költségvetésünkre, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk.” – tette mindezekhez hozzá Vas Istvánné – „A jelenlegi gazdasági helyzet miatt áll az ingatlan piac, így a meghirdetett önkormányzati ingatlanra még nem érkezett jelentkező. Az állami normatíva viszont kevés ahhoz, hogy életben maradjunk. A szomorú helyzet az, hogy működési hitelből működünk. Ilyen nehéz évünk, mint nem volt, mint az idei, és a lakosok is nagyon terheltek, őket sem akarjuk már tovább terhelni. Most nem az a tendencia van érvényben, hogy az önkormányzatokat támogassák. Mi viszont megmutatjuk, hogy egy ilyen kis település is életben tud maradni és küzdeni fogunk.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >