Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mezei zsurlóval és kakukkfűvel a torokfájás ellen
Mezei zsurlóval és kakukkfűvel a torokfájás ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. január 07.
A torokfájás enyhítésére kiválóan alkalmas a mezei zsurló és a kakukkfű. E két növény nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem: könnyen és olcsón beszerezhetők. Rendkívül hasznosak, főként ha természetes eszközökkel szeretnénk gyógyulni.

 

 

A torokfájás gyógynövényekkel való kezelésének első részében a zsályáról írtam, most pedig nézzük tovább a természetes segítőket!

 

Mezei zsurló

 

A mezei zsurló (Equisetum arvense) Magyarország leggyakoribb zsurlófaja. Szereti a nedves réteket, a szántókat, erdőszéleket, az árokpartokat, patakpartokat. Sokszor irtani is kell a gazdáknak, mert képes elterjedni a belvizesedésre hajlamos szántóföldeken.

A népnyelv hívja vesefűnek, surlófűnek, ólomsimítófűnek, sikárlófűnek, kannamosófűnek, békarokkának is. Kovasav tartalma magas, ezért érdes, kemény a tapintása. Az „ólomsimítófű” elnevezés is innen ered: már a rómaiak ezzel fényesítették, súrolták az ónedényeket. Persze, nemcsak tisztításhoz használták őseink!

 

Mezei zsurló

 

A népi gyógyászatban nagy becsben tartották vérzéscsillapító hatása miatt. Tudományos kutatások igazolják, hogy hatásos vese- és hólyagproblémák esetén, ideggyengeségkor, depressziónál, légúti problémánál. Kiváló vizelethajtó, vértisztító, salaktalanító, izzasztó, helyreállítja az emésztést, gyógyítja a sebeket, segít a vesemedence-gyulladáskor, hüvelyi fertőzések megjelenésekor. Köszvényes embereknek is ajánlott, hajhullásra is javasolni szokták, valamint gyenge és töredező körömnél, az ödémás lábakra, a fogíny gyulladására is javallott. 

Mindemellett legyőzhetjük vele a mandulagyulladást és a köhögést is. Sőt, torokfájáskor is nagyon hatásos, ha gargalizálunk vele.

A gargalizáláshoz tegyünk egy púpozott teáskanál zsurlót 2 dl forró vízbe, majd 1-2 perc múlva szűrjük le és naponta többször is öblögessünk vele!

 

A mezei zsurló hazánk leggyakoribb zsurlófaja

brainmanpictures.piwigo.com

 

Figyelem! Krónikus szív- és vesebetegeknek nem ajánlott a mezei zsurló teájának fogyasztása, és nem keverendő össze a mocsári zsurlóval, mely mérgező! 

Flavonoidokat, kovasavat (8-10% szilícium tartalom), dikarbon savakat, mangánsókat, alkaloidokat (palusztrin, nikotin), káliumkloridot, alumíniumkloridot, szaponinokat (equisetonin), szerves savakat (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észtert is tartalmaz.
A mezei zsurló fiatal hajtásait június-augusztus folyamán érdemes begyűjteni.

 

Kakukkfű

 

A kakukkfű nagyon olcsón beszerezhető, rendkívül értékes gyógynövény. Szárazságtűrő és fényigényes. Nevelhető sziklakertekben, kővályúkban, kőfalakon is. Télálló, fagytűrő növény. Magvetéssel, tőosztással, félfás dugványozással is szaporítható.

 

Kerti és mezei kakukkfű a levendula szomszédságában édesanyám kertjében

 

 

Ízesíthetjük vele az ételeinket, emellett az egyik legősibb gyógynövény. Neve a latin „thymus” szóból ered, amely gyökere az óegyiptomi „tham, thm”-ban található, amely szóval a balzsamozó növényt illették. Kiváló fertőtlenítő – a mai napig a fertőző betegségek egyik legfontosabb ellenszere – ezért készítettek belőle olajat az egyiptomiak a balzsamozásokhoz.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/02/mezeizsurloval-es-kakukkfuvel-a-torokfajas-ellen

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >