Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow King City: nyomozás és tiltakozás
King City: nyomozás és tiltakozás Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. május 09.

ImageA Fejér Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás indítását kezdeményezte a a Központi Nyomozó Főügyészségnél. A Velencei-tó északi partjára tervezett gigantikus szórakoztatóipari létesítménnyel kapcsolatban a gyanút az alapozza meg, hogy az ingatlan indokolatlanul, kirívóan alacsony áron került az állam tulajdonából a jelenlegi tulajdonoshoz.

 

A beruházást ellenzők május 9-én szombaton élőlánccal tiltakoznak a tervezett építkezés vélelmezett környezetkárosító, természetromboló hatásai ellen. A magyar származású izraeli üzletember, Joáv Blum egy csereügylet révén jutott hozzá a 70 hektáros sukorói területhez úgy, hogy az állami tulajdonban lévő velencei-tavi ingatlanért cserébe két, Pest megyében található gyümölcsöst adott illetve további 300 millió forintot fizetett az ügyletben eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek .

A felek szerint ugyanis a sukorói ingatlan 1,1 milliárd forintot ért, a csereingatlanok pedig 800 milliót A megyei főügyészség azonban úgy véli, a sukorói ingatlant erősen alulértékelték, a Pest megyeiket viszont jóval a tényleges értékük fölött számították be; az ezzel okozott kár akár ötszázmillió forint is lehet. Az ügy egy másik szálát a rendőrségi vizsgálja: közokirat-hamisítás gyanúját veti fel, hogy Joáv Blum bejelentette lakóhelyként Sukorót, mert ez feltétele volt az ingatlan megszerzésének, valójában azonban nem lakik életvitelszerűen a településen.

A hatalmas méretű építkezés környezetre, a tó élővilágára és a környék településeinek nyugalmára gyakorolt káros hatásoktól tartó polgárok, civil szervezetek szombaton délután 2 órától élőlánccal fejezik ki tiltakozásukat. A VVSI északi evezős pálya telephelyére hirdetett akcióhoz számos szabadidős program is kapcsolódik: családi horgásznap, gyerekrendezvények, kézműves foglalkozások, íjászat, játékos vetélkedők, koncert.

Az egybegyűltekhez dr. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke és Lányi András; az Élőlánc Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja; Szigeth Gábor, az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tagja; Fenyvesi László, a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei elnöke; Osskó Judit - Prima Primissima-díjas építés és Faragó Róbert, a Velence 2005 Horgászegyesület tagja fog szólni.

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3163&Itemid=1

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >