Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Triatlon, a sztárok sportja: minden életkorban elkezdheted! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. január 24.
Szeretsz futni, úszni és kerékpározni is? Akkor a triatlon igazán neked való sport!

 

 

Igazán csodálatos látvány, amikor egy sportoló izmos karja kivillan a vízből, miközben gyorsan szeli a habokat, aztán kipattan a vízből, kerékpárra vált, sebesen végigtekeri a megadott távot, majd félredobva a bringát futni kezd és végül sikeresen beér a célba. – A triatlonos élete / felkészülése a versenyekre bizony nem egyszerű. Komplex tervezést és rengeteg időt, energiát igényel.

Azért, hogy az Olvasó minden ízében tökéletesen megismerkedhessen e sportággal, kezdjük az alapoknál! A triatlon három állóképességi sportból tevődik össze: úszásból, kerékpározásból és futásból. E három versenyszámot kell a sportolónak egymás után, pihenés nélkül kell teljesítenie. (A versenyidőbe a két szám közötti átöltözési ideje is beleszámít!)

 

A triatlon három állóképességi sportból tevődik össze: úszásból, kerékpározásból és futásból

Petko Beier

 

A sportág története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a Franciaországban megrendezett „Les trois sports” („A három sport”) versenysorozathoz. (Ezt a mai napig megrendezik Joinville-le-Pont közelében, Meulanban és Poissy városában.)

Az 1920-as „L Auto” nevű francia újság már beszámolt egy olyan versenyről, melyen a résztvevőknek 3 km-t kellett futniuk, 12 km-t kerékpározniuk, majd következett a Marne-csatorna átúszása.

Az első „modern” triatlonversenyt Kaliforniában, San Diegóban rendezték meg 1974. szeptember 25-én. Ezen 46-an vettek részt, a táv pedig 2,8 mérföld futás, 5,4 mérföld kerékpározás, 0,25 mérföld úszás, 2 mérföld futás, 0,25 mérföld úszás folyamatos megtételéből állt.

Az első „mai értelemben vett” triatlonverseny 1975 májusában volt, a Mission Bayben rendezett „Fiesta Island Race Triathlon”. Itt 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpár és 5 mérföld futás várt a résztvevőkre.

A következő nagy fordulópont 1978-ban volt, amikor a hawaii versenyen 3,8 km-t úsztak, 180 km-t kerékpároztak és a maratoni távot futottak a sportolók.

E verseny hatására rendezték meg az első triatlont Magyarországon, méghozzá 1984. június 9-én, Szombathelyen. A „Vasi Vasemberen” 1100 m úszás, 50 km kerékpár és 10,5 km futás volt a feladat.

 

Dévay László egyik triatlonos fiával, Zsomborral

Dévay László

 

„A kifejezetten egyéni sportágnak tartott triatlon a "MIX" vegyes váltó versenyszám bevezetésével már csapat sportág is, de rendkívüli közösséget kovácsoló erejének köszönhetően is „csapat sportágnak” nevezhetjük” – hangsúlyozta Dévay László, a TRION SC triatlon szakosztályának edzője, amikor e témáról beszélgettünk.

 

Elmondta, hogy a triatlon mindenkinek ajánlott, aki szereti a már említett rész sportágakat, s azoknak is, akik szeretnék egy kicsit feszegetni képességeik határait - vagy csak ezen sportágak egészségmegőrző jótékony hatásait keresik.


„A tudósok már rég bebizonyították, hogy a triatlon lelkileg és testileg is kevésbé megerőltető sok "önmagában" teljesített hosszú távú vagy ultra állóképességi sportnál. A hormonális stressz és az anyagcsere-igény a triatlonnál alacsonyabb” – mondta az edző. – „Nincsen egyetlen olyan állóképességi sport sem, mely önmagában és egyedül végezve olyan átfogóan edzené az ember izomzatát, mint a triatlon.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/18/triatlon-a-sztarok-sportja-minden-eletkorban-elkezdheted

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >