Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvárra érkezett a Toborzó Emlékfutás
Székesfehérvárra érkezett a Toborzó Emlékfutás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. május 09.
Székesfehérvárra érkezett szombaton délután a Toborzó Emlékfutás 2022 című program, melyet a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervez. A katonai váltófutást képviselő két honvédet a Mészáros Lázár utcai városhatártól helyi katonatársak és civil sportolók kísérték a Belvárosig, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket. A Belvárosban toborzással és egyéb színes programokkal várták a közönséget.

 

A Toborzó Emlékfutás május 6-20-a között megrendezett kéthetes programsorozat. A váltót 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik 219 település érintésével 1824 kilométert tesznek meg, a sporteseményhez számos kulturális program társul a nagyobb helyszíneken. A Városház téren szombaton katonai járműveket vonultattak fel, voltak fegyver- és katonai eszközbemutatók, hagyományőrző bemutatók és toborzópont is.

A TEF 2022-t képviselő honvédek május 6-án Budapestről indultak, majd a Szentendre-Pomáz-Pilisszentkereszt-Esztergom-Nyergesújfalu- Lábatlan- Neszmély-Tata útvonalon haladtak tovább. Szombaton a Tata-Környe-Oroszlány-Csákvár-Zámoly útvonalat követve érkeztek Székesfehérvárra, a Mészáros Lázár utcai városhatárhoz, majd a Havranek József utca – Móri út – Dózsa György út – Fő utca útvonalon, katonatársak, kadétok és civil sportolók kíséretében érték el a Városház teret.

Öröm és megtiszteltetés, hogy városunk szerepet kapott ebben a kiemelt programban. Székesfehérvár a Magyar Honvédség, a magyar katonaság fővárosa, ez így volt hosszú évszázadokon keresztül és ma is így van. A hazai honvédelmi zászlóaljak mellett nagyon komoly nemzetközi alakulatok is itt állomásoznak és dolgoznak.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette, hogy néhány hónappal ezelőttig sokan nem gondolták volna, hogy a honvédség milyen fontos szerepet tölt be, az elmúlt időszak azonban megmutatta, hogy milyen jelentős a honvédelem fejlesztését célzó program, melyet a magyar kormány néhány éve indított el az eszközök, az infrastruktúra és a személyi állomány erősítésére. „Fontos minden alkalmat megragadnunk arra, hogy a magyar honvédelem múltjára, jelenére és jövőjére felhívjuk a figyelmet, és megköszönjük azt a megfeszített munkát, melyet értünk tesznek!” – fogalmazott az alpolgármester.

Mészáros Attila rákötötte Székesfehérvár emlékszalagját a váltófutás stafétabotjára, majd a résztvevők átvonultak a Fekvő katona-emlékműhöz, melynek közös megkoszorúzásával a katonahősök előtt tisztelegtek.

Németh Andor alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka elmondta: büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdött őseinkre. A Toborzó Emlékfutás 2022 rendezvény keretében az ország számos pontján kerül sor a székesfehérvárihoz hasonló emlékező programra. „A múltat elfeledni, megváltoztatni nem lehet, ám őseink önfeláldozásából sokat tanulhatunk. Maradandót alkottak, példát mutattak nekünk büszkeségből, erőből, kitartásból, melyek nem csak a hadviselésben, de a mindennapi életben is sokat jelentenek számunkra. Mindannyian lehetünk a saját magunk életének hősei, ha olyan értékeket képviselünk, melyekkel kivívhatjuk környezetünk tiszteletét.” – fogalmazott Németh Andor.

A rendezvény résztvevői közös kocogással zárták a székesfehérvári programot, majd a futók a Liszt Ferenc utca – Palotai kapu tér – Piac tér – Sütő utca – Tolnai utca – Sziget utca – Balatoni út – Úrhidai út útvonalon hagyták el a várost.



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >