Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Gyulai Memorial - ismét Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. május 12.
Mindig van feljebb – tanította az atlétika és a sport kedvelőinek Szergej Bubka, a legendás rúdugró, aki 35 alkalommal döntötte meg a rúdugrás világcsúcsát. Legjobb tanítványának az ifjú Mondo Duplantis bizonyul, aki 21 éves kora ellenére folyamatosan emeli a tétet és a lécet, ami jelenleg 620 centiméteren áll, ez a jelenlegi hivatalos világcsúcs a rúdugrásban. Duplantis fantasztikus tehetségét és határokat nem ismerő kitartását megismerheti a magyar közönség is, a svéd sztáratléta ugyanis ott lesz az idei Gyulai István Memorialon, augusztus 8-án Székesfehérváron.

 

 

Hasonló izgalmakat ígér az amerikai erőember, Ryan Crouser, a súlylökés világrekordere és olimpiai bajnoka, aki szintén bejelentette, hogy készül Székesfehérvárra. Velük együtt három világcsúcstartó és – a jelenlegi nevezések alapján – legalább 10 olimpiai bajnok vesz részt Magyarország és a régió legrangosabb atlétikai versenyén.
 
2021-ben mindent vitt a Gyulai István Memorial, ami a verseny összesített teljesítményét illeti. 93418 ponttal az egész világon az év összes egynapos atlétikai versenye közül az ötödik lett, és ezzel nem csak a Continental Tour Gold versenyek között volt a legszínvonalasabb, hanem Gyémánt Liga versenyek egész sorát is maga mögé utasította.
 
2022-ben a legenda folytatódik. Ezúttal a világ legkiemelkedőbb, leglátványosabb eredmények elérésére képes atlétái mutatják meg a magyar közönségnek, hogy hol tart a világ atlétikája, milyen elképesztő teljesítmények állnak a sikerek mögött és ezzel bepillantást adnak abba is, hogy milyen élményekre számíthatunk majd a 2023-as hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon.
 
Ugyanezt az élményt élhetik át a legjobb magyar atléták, akik – akárcsak egy évvel később Budapesten – hazai közönség előtt vehetik fel a versenyt a világ legjobbjaival.
 
2022 az atlétika éve. Fedettpályás és szabadtéri világbajnokságot, Európa-bajnokságot is rendeznek idén, így elképesztő sebességben pörög a sportág és ebben a felfokozott csúcsformában érkeznek Székesfehérvárra a legjobbak augusztus 8-án. Ezúttal 7 nevet, a 7 legjobban várt versenyző nevét jelentette be sajtótájékoztatón a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezőbizottsága:
 
Ryan Crouser olimpiai bajnok súlylökő 2021 óta a szám világcsúcstartója 23,37 méterrel. Az amerikai klasszis 31 éve fennálló rekordot döntött meg tavaly Oregonban, az idei világbajnokság helyszínén.
 
Jasmine Camacho-Quinn, Puerto Ricó-i gátfutónő tavaly győzött a Gyulai István Memorialon, majd olimpiai bajnok lett Tokióban. Minden idők negyedik legjobb eredményét érte el 100 méteres női gátfutásban az olimpiai elődöntőben felállított 12.26-os olimpiai csúccsal.
 
Gianmarco Tamberi a világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége. Nagyon kevés sportoló tud olyan hangulatot teremteni, mint a temperamentumos olasz magasugró. Olimpiai bajnok lett Tokióban, a katari Mutaz Essa Barshimmal osztozott az aranyérmen, az ötkarikás játékok egyik legemlékezetesebb pillanatát okozva.
 
Halász Bence világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető, aki korábban már hatszor is megmérethette magát a Gyulai István Memorialon. A 24 éves magyar atléta 2019-ben és 2020-ban is második lett a rangos nemzetközi versenyen.
 
Anita Wlodarczyk a kalapácsvetés női világcsúcstartója, aki már hatszor vett részt a Gyulai István Memorialon, és mindegyik alkalommal győztesen hagyhatta el a dobókört. A lengyel legenda háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokként vág neki a szezonnak.
 
Daniel Stahl, a 29 éves svéd atléta napjaink legjobb diszkoszvetőjeként érkezik Székesfehérvárra. 2019-es világbajnoki címe után 2021-ben Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A legutóbbi három évben ő nyerte a Gyulai István Memorialt.
 
Armand Duplantis, a svéd rúdugró 21 éves korára átírta Szergej Bubka teljes örökségét. Szabadtéren és fedett pályán is övé minden idők legjobb eredménye, a márciusi belgrádi fedett pályás világbajnokságon elért 620 centiméteres világcsúcsa pedig a jelenlegi világrekord. Ezúttal elég lesz Székesfehérvárig utaznunk, hogy az olimpiai bajnokot láthassuk három emeletnyi magasságba ugrani. Ő lesz az, aki miatt Magyarországon még soha nem látott magasságba teszik majd a lécet.
 
Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke: „Büszkék vagyunk rá, hogy már 12. alkalommal rendezhetjük meg a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjat, amely egyre népszerűbb és egyre ismertebb az atlétika világában és azon túl is. Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan kíváncsiak lesznek az idei versenyre, nem csak a világsztárok, Mondo Duplantis, vagy Ryan Crouser miatt, hanem azért, mert drukkolhatnak a 2023-as világbajnokságra készülő legjobb magyar atlétáknak is.”
 
90 nap múlva, 2022. augusztus 8-án délután 16.00 órakor kezdődik a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj hivatalos programja, amelyre a jegyértékesítés május 11-én indul.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >