Kezdőlap
Hogyan lesz szép és egészséges a tulipánod? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. május 13.
Miért kell pihentetni a tulipán hagymáját? Hogyan ültessük el e szépséges növényt? Másként kell-e bánni a cserépbe került hagymával, mint a kertben fejlődő társáéval? Kiderül az alábbi cikkből!

 

 

A múltkor (link az első részről) örömmel adtam hírül, hogy nagyon sok tulipánmező várja a látogatókat Magyarországon, melyekben épp most tündököl e bájos virág.

A tulipános parkok meglátogatásával nem érdemes sokáig várni, hiszen a korai, 25-40 cm magas fajták áprilisban bontanak szirmot. A középkoraiakban is áprilisban gyönyörködhetünk, ám ezek jobban megnyúlnak, 40-60 cm-re. A kései tulipánok április-májusban virágoznak, magasságuk 40-60 cm. Van köztük rojtos, liliomvirágú, zöld virágú és papagáj tulipán is (ez utóbbi csipkés szélű lepelleveleiről ismerhető fel könnyedén).

 

Érdemes felkeresni tavasszal a tulipánmezőket

Pixabay/JillWellington

 

Származás szerint beszélhetünk botanikai tulipánokról: a vad és hibrid fajok 15-20 cm magasra nőnek, alacsony száron hozzák a virágot és korán nyílnak. A botanikai származású tulipánok közül a Greigii tulipán hibridek magasság 10-20 cm és március közepén virágoznak. A Kaufmanniana tulipán hibrideket február végén már láthatjuk pompázni 15-25 cm magasan. A harmadik csoport pedig a kerti tulipánokat foglalja magába.

A tulipánnak szinte bármilyen színe és mintázata lehet. (Egyedül kéket nem találunk a palettán.) A kereskedelemben legrégebb óta (1750) a piros változat kapható. Perzsiában a piros tulipán a szerelem szimbóluma. A Keizerskron és a lilás Couleur Cardinal elég népszerű, a sárgák közül pedig a Yokohama és a Bellona. A sárga tulipánra sokan a remény és a boldogság szimbólumaként tekintenek, a lilát pedig a hűséggel azonosítják.

Léteznek kétszínű virágok is, például a Princess Irene. A fehéret kedvelők főként a Dianát ültetik. A keresztény szimbolikában a fehér tulipán a testi-lelki tisztaságot jelképezi. Az utóbbi időben egyre gyakoribb a mélybordó-feketés Black Parrot és Queen of Night beszerzése is.

 

A fehér tulipán a testi-lelki tisztaságot jelképezi

Ternák Ferenc

 

A botanikai tulipánokat nemcsak a virágágyásba ültethetjük, hanem a gyepbe és a sziklakertbe is. A kerti tulipánok viszont csak a virágágyban érzik jól magukat.

Ha két évnél tovább tartjuk őket egy helyen, akkor besűrűsödnek és elaprózódik a hagymájuk, amitől gyérebbé válik a virágzásuk. Ezért ajánlott nyáron felszedni és ősszel újra elültetni. A tulipánhagymát akkor kell felszedni, amikor elvirágzott és a levelek is elszáradtak.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/05/07/hogyan-lesz-szep-es-egeszseges-a-tulipanod

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >