Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Jövőre az Európai Szuperligában indulhat a Fehérvár Enthroners
Jövőre az Európai Szuperligában indulhat a Fehérvár Enthroners Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. május 14.
Újabb óriási mérföldkőhöz érkezett a Fehérvár Enthroners és a magyar amerikaifutball, miután a European League of Football képviselői elfogadták a csapat kérelmét Európa legmagasabban jegyzett ligájába. Székesfehérvár ezzel olyan városok mellett indulhat a bajnokságban, mint Barcelona, Hamburg, Bécs vagy éppen Isztambul. A város szempontjából sport-, turisztika- és marketingértékben egyaránt kiemelkedő döntést péntek délután jelentették be.

 

 

Néhány héttel ezelőtt az amerikaifutball európai csúcsát jelentő European League of Football (ELF) képviselői Székesfehérváron tettek látogatást. Patrick Esume tulajdonos és főtitkár, valamint Frank Wendorf operatív igazgató a Fehérvár Enthroners ELF felvételi kérelmének az ügyében érkezett a városba. A magyar csapat pályázata és az itt töltött hétvége meggyőzte a döntéshozókat: a jövő évi szezonban a Zürich és a Milánó gárdája mellett a Fehérvár Enthroners is csatlakozhat az európai amerikaifutball krémjéhez. A döntést ma délután Hamburgban, a 2022-es szezon Kickoff sajtótájékoztatóján jelentették be.

Patrick Esume tulajdonos és főtitkár az előző szezon értékelése után jelentette be a 2023-ban érkező csapatokat, köztük a Fehérvár Enthronersszel: „Büszkén mutatunk be három új franchiset, akik már 2023-ra csatlakoznak hozzánk. Egy héttel a milánói utazásom után elutaztam Székesfehérvárra, ahol találkoztam Bóka Viktorral, a csapat általános igazgatójával és a város képviselőivel. Elképesztő volt az fejlődni vágyás, akarat és hozzáállás, amit Székesfehérváron tapasztaltam.” – mondta Esume, aki hozzátette, a látogatás után 12 órával már meg is hozták a döntést a fehérvári csapat csatlakozásáról.

Bóka Viktor, a Fehérvár Enthroners általános igazgatója a helyszínen vett részt a sajtótájékoztatón. Első nyilatkozatában elmondta, a csapatnál mindenki nagyon izgatott a lehetőség miatt: „Egy álom vált most valóra azzal, hogy csatlakozhatunk a European League of Footballhoz, Európa legjobb ligájához. A városunk, Székesfehérvár egy történelmi város, 1000 éves történelemmel. Nagyon büszkék vagyunk, hogy tagjai lehetünk az ELF családjának.” – nyilatkozott az általános igazgató, aki műsorvezetői kérdésre elmondta, ugyan a szurkolók és a játékosok tudták, hogy az ELF képviselői a városban jártak, a döntésről ők is most értesültek, így nagyon nagy az öröm.

A European League of Football indulását 2020. novemberében jelentették be, a bajnokság híre pedig rögtön felkavarta az európai amerikaifutball állóvizét. Már az első szezonban olyan csapatok csatlakoztak az ELF-hez, mint a Frankfurt Galaxy, a Hamburg Sea Devils vagy éppen a Barcelona Dragons. Az NFL Europe megszűnése – az észak-amerikai profi bajnokság európai farmligája – óta tátongó űrt jó érzékkel tömte be az újonnan megszervezett liga: a kontinens legjobb játékosai, színvonalas közvetítés, több ezer szurkoló jellemezte az első szezont. Az ELF felépítésében is az észak-amerikai fizetési sapkás rendszert követi, mivel a csapatoknak meghatározott összeg áll rendelkezésére a játékosok fizetésére, ezzel megelőzve a pénzügyi különbségek megjelenését a pályán.  Sokat elmond a liga népszerűségéről, hogy a tavalyi döntőt 22.000 néző előtt játszották a düsseldorfi Merkur Spiel-Arenában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >