Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Először rendezték meg az Akadályok nélkül érzékenyítő sportnapot Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. május 15.
A szemléletformálás, az érzékenyítés volt a célja annak a különleges sport- és szabadidőnapnak, melyet Akadályok nélkül mottóval rendeztek meg szombaton, a székesfehérvári Csónakázó-tó partján. Magyarországon ez volt az első ilyen esemény, melyen különféle fogyatékossággal élő, főként látássérült emberek és segítőik vettek részt. Közreműködésükkel az egészségben élő érdeklődők kipróbálhattak különféle sport- és informatikai eszközöket, parasportágakat.

 

Hazánkban elsőként Székesfehérváron rendezte meg az Akadályok nélkül című, átfogó sport- és szabadidőnapot az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI).

„Azt szeretnénk megmutatni a többségi társadalomnak, a hozzánk ellátogató gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, hogy egy fogyatékossággal élő ember is tud sportolni, versenyezni, helytállni a civil életben, a munka világában.” – fogalmazott Lengyel Zsófia látássérült sportoló, Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense, az esemény házigazdája, aki megnyitotta a sportnapot. A programok között szerepelt csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, dzsudo és színdarab a Vakrepülés Színtársulat jóvoltából. Kaland is akadt szép számmal, volt szabadulószoba az SzKKK épületében, illetve bekötött szemmel ki lehetett próbálni a tandemkerékpározást és a sétálás vakvezető kutyával. 
Az érzékenyítés rávilágít arra, hogy a látássérültek életvezetésében létfontosságú a bizalom. „Nekem az egész életem a bizalomra épül. Ha átkísér egy vadidegen ember a zebrán, vagy a kisboltban megkérem a kiszolgálót, hogy azt a tejfölt adja, amit én kértem, az már egy bizalmi kapcsolat. Nekünk feltétlenül az a célunk, hogy a fogyatékossággal élők egyre inkább akadályok nélkül tudják élni a hétköznapjaikat és minél több lehetőséghez jussanak.” – fogalmazott Lengyel Zsófia.

Dravecz Tibor, INTEGRITY Kft.  vezetője,  a rendezvény főszervezője a megnyitón hangsúlyozta, az ISZT, a HunCERT és a SZTAKI cégek közösen kutatták, keresték annak lehetőségét, hogy a látássérültek és a más akadályokkal küzdők hogyan tudnák hatékonyabban használni a világhálót, hiszen ez számukra nagyon fontos. A célzottabb segítségnyújtás okán, látássérült emberek közreműködésével indították el az Akadályok nélkül kezdeményezést. „Remélem, sok mindet hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy jobb legyen a látássérültek és más akadályokkal élők élete az informatika jóvoltából.” – tette hozzá a szakember.

A kezdeményezés nagyköveteként vett részt a sportnapon Ocelka Róbert tokiói paralimpikon, látássérült kerékpáros. Mind mondta, járt már Székesfehérváron és nagyon szereti a várost. Arra biztatta a megjelenteket, hogy a tapasztalatszerzés céljából minél több eszközt és sportágat próbáljanak ki.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >