Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magnólia: a tavasz legfeltűnőbb szépsége
Magnólia: a tavasz legfeltűnőbb szépsége Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. május 16.
Tudtad, hogy a gyönyörű liliomfát Kínában több mint ezer féle betegség kezelésére használják? És arról hallottál, hogy nemrég találtak 17 millió éves magnólia-fosszíliákat? Ez a növény olyan idős, hogy nem a méhek, hanem a bogarak porozzák be!

 

 

A magnóliáról valahogyan mindig Kínára asszociáltam, aztán nemrég elégedetten nyugtáztam, hogy bizonyos szempontból ösztönösen jó irányba indultam el, hiszen az első magnóliákat i.sz. 650-ben a kínai buddhista szerzetesek már termesztették. A hófehér virágú Magnolia denudata a tisztaság szimbóluma volt a templomkertekben.

 

A hófehér virágú Magnolia denudata a tisztaság szimbóluma volt a templomkertekben

Wikipedia

 

A liliomfát a keleti népek nemcsak szépsége miatt szerették oly’ nagyon régen és most, hanem azért is, mert úgy tartják, hogy gyógyító erővel rendelkezik! Kínában több mint ezer féle betegségre használják: a fa kérgéből hasmenés, hányás, gyomorhurut, fekély kezelésére készítenek orvosságot, de tapasztalataik szerint hatásos a szorongás, a depresszió ellen is.

A magnóliának már az illata is nyugtató hatású, ezért is használják különböző aromákhoz, s olyan szerekhez, melyekkel a pánikrohamokat, a stresszt csökkentik. A lakásokat is előszeretettel illatosítják ezekkel a kivonatokkal. A kínaiak a magnóliateát köhögés, ormelléküreg-gyulladás ellen is bevetik.

A japánok akkor kérnek tőle segítséget, ha asztma vagy allergia gyötör valakit, és májvédőként is használják. A magnóliarügyekkel csillapítható a fejfájás, enyhíthetők az idegrendszeri betegségek és a gyulladások. Véralvadásgátló hatása műtéteknél is jól jön. Sőt, a magnólia hatásos a szív- és érrendszeri betegségek ellen, segít az étvágy szabályzásában - így a testsúly-csökkentésben is szerepe van -, s társunk lehet az álmatlanság leküzdésében is.

 

Csodálatos liliomfa Székesfehérváron

Ternák Ferenc

 

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magnólia kérgéből készült kivonat segít a fogszuvasodás megelőzésében, valamint több szájüreget érintő betegség kialakulásában, mert megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban. Természetes antioxidáns, melynek közismert rákellenes tulajdonsága.

Európába a XVII. század második felében került a liliomfa az angol misszionáriusok révén. John Banister 1688-ban küldte el a Magnolia virginiana töveit Virginiából Londonba. Ezt követte 1720-ban a Magnolia grandiflora, majd az ázsiai fajok. A már említett Magnolia denudata volt az első mérsékelt övi ázsiai faj, melyet 1789-ben hozott be Joseph Banks. Ezt követte a piros változat (Magnolia liliiflora) 1790-ben. E kettő hibridje lett a nagyvirágú mangólia, melyet 1820-ban kezdtek terjeszteni Franciaországban.

A nemzetközi kereskedelembe 1852 után került be e növény – amerikai közvetítéssel. Magyarországra Eszterházy Miklós hozta be a XVIII. század végén. A herceg kismartoni parkját szerette volna színesíteni vele. Később a Kámoni Arborétumban is több példányt elültetett Saághy István.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/05/14/magnolia-a-tavasz-legfeltunobb-szepsege-mely-raadasul-gyogyito-hatasu

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >