Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az akadálymentesítési kérdéseknél hallgassák meg az érintetteket is!
Az akadálymentesítési kérdéseknél hallgassák meg az érintetteket is! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 21.

Image„Számomra a legfontosabb a társadalom szemléletformálása.” – kezdte székesfehérvári sajtótájékoztatóját Dr. Kósa Ádám Európai Uniós képviselőjelölt – „A társadalom minden tagjának tudomásul kell vennie, hogy a fogyatékos személyek ugyanolyan jogú tagjai nemzetünknek, mint az egészségeseknek nevezettek! És ha sikerül bejutnom a Parlamentbe, be is fogom bizonyítani, hogy fogyatékosként is ugyanolyan minőségű munkát vagyok képes elvégezni, mint a többiek!”

 

Dr. Kósa Ádám a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek számára tartott fórum szünetében adott interjút a sajtó képviselőinek. Ennek során kifejtette: nagyon fontos lenne, ha hazánk nem halogatná folyamatosan az akadálymentesítés határidejét. A fogyatékkal élők ugyanis nem tudják elvégezni a feladataikat úgy, hogy folyamatosan akadályba ütköznek.

A Európai Uniós képviselőjelölt fontosnak tartja, hogy e „hátrányos helyzetből indulók” még több lehetőséget kapjanak a munka világában. Riasztó adatként azt említette, hogy tíz fogyatékkal élő közül kilenc munkanélküli!

 

Image
.

„A munkaadóknak figyelembe kéne venniük a mi szükségleteinket is!” – mondta – „Ezt szeretném majd elérni az EU Parlamenti munka során.”

Dr. Kósa Ádám úgy véli, hogy Magyarországon nagyon erős lemaradás mutatkozik meg a teljeskörű akadálymentesítés tekintetében. Nagyon sok helyen foglalkoznak e témával, megoldási javaslatokat is képviselnek, ám többféle probléma is felmerül: többek között az, hogy ahol már megvalósult az akadálymentesítés, ott nem megfelelő módon végezték el a munkálatokat, mivel nem kérdezték meg az érdekképviseletek véleményét arról, hogy mire lenne szükségük. Másrészt itt a pénzhiány: sokan szeretnének segíteni, ám nem kapnak elég forrást az elképzelések megvalósításához.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Az Európai Unio rengeteg pénzt ad erre Magyarországnak, csak nem jól használjuk fel ezt az összeget.” – mondta a képviselő-jelölt, aki azt szorgalmazza, hogy a döntéshozók jobban vonják bele az érdekvédelmi szervezeteket az akadálymentesítéssel kapcsolatos kérdésekbe.

„Az országjáró körúton minden megyében találkozom fogyatékos személyek képviselővel.” – nyilatkozta Dr. Kósa Ádám – „Például Győrben, ahol a helyi önkormányzatnál mindig kikérik a fogyatékos emberek véleményét. A fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek pedig szinte mindig tudnak olyan megoldásokat javasolni, amelyek sokkal olcsóbbak, mint amilyen az eredeti tervben szerepelt. Lám, így is lehet költségcsökkentést elérni!”

Sőt, talán így a leginkább. Ha az érintettek mondják meg, hogy mit szeretnének, s ha eseteként ők találhatnának megoldásokat a megvalósításhoz…

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3265&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >