Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vándorgyűlést tart a Magyar Politikatudományi Társaság
Vándorgyűlést tart a Magyar Politikatudományi Társaság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. június 10.
A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán tartja XXVII. Vándorgyűlését a Magyar Politikatudományi Társaság. Az ülés nyitó programján a politikában és a politikatudományban végbemenő korszakváltás volt a központi téma a 2022-es országgyűlési választás tükrében. Átadták a Társaság elismerését, a Kolnai Aurél-díjat, melyet Horváth Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója vett át. Székesfehérvár Önkormányzat nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

 

Az idén 40 éves fennállását ünneplő Magyar Politikaitudományi Társaság június 9-10-én, csütörtökön és pénteken Székesfehérváron, a Budapesti Corvinus Egyetem helyi campusán tartja XXVII. Vándorgyűlését több mint száz résztvevővel, Politika és politikatudomány: korszakváltás? címmel. A központi téma a 2022. évi hazai országgyűlési választás és az azt körülvevő korszakos átalakulás.

A politikatudomány éppen csak elkezdte felmérni a pandémia okozta globális hatásokat, amikor az ukrajnai háború egy újabb válságot teremtett, gyökeresen megváltoztatva a magyar választás körülményeit is. Az átalakulás komoly hatást gyakorol az európai országok közeli választásainak trendjeire, a bal- és jobboldali erőviszonyokra is. A konferencia fő irányvonalaként áttekintik, hogy a hazai választás eredményei miként alkalmazkodnak az Európában és a világban zajló változásokhoz, trendekhez.

A kétnapos vándorgyűlés megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket a BCE Székesfehérvári Campusán, megtiszteltetésnek nevezve, hogy Székesfehérvárt választották helyszínnek. Elmondta, hogy az elmúlt két év nem kedvezett a személyes részvételű rendezvényeknek, ami bizonyára hatással volt a Társaság működésére is, így még inkább élmény és hasznos a személyes találkozás. A témakörök közül kiemelte az ukrajnai háborút, ami nagyon sok tudományos területen vet fel kérdéseket a jelen és a jövő szempontjából. Izgalmas feladatnak nevezte áttekinteni, hogyan épült fel a hazai választási kampány, milyen körülmények között zajlott és milyen tanulságok vonhatóak le az eredményekből.

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket a Magyar Politikaitudományi Társaság elnöke , hangsúlyozva, hogy a politikatudományi szakma seregszemléjén számos fontos kérdést igyekeznek feltárni. Boda Zsolt átadta a Kolnai Aurél-díjat is. A Társáság elismerése az előző évben, magyar nyelven megjelent legjobb politikatudományi publikáció szerzőjének adományozható.

Idén a székesfehérvári születésű Horváth Attilát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját díjazták A verseny változatai – A visegrádi országok pártrendszerei 1990-2020 című könyvéért. A szerző elmondta, hogy ezt a munkát politológus hallgatóként kezdte évfolyamdolgozattal, amelyből szakdolgozat, doktori disszertáció, végül könyv lett. Az izgalmas kiadvány többek között áttekinti az elmúlt 30 évben bekövetkezett kormányváltások jellegét, a politikai versenyeket és azok struktúráját.



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >