Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tűzzel-Vassal Fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. június 23.
Ismét kinyílik a Rác utca, június 25-én, szombaton rendezik meg a XVIII. Tűzzel-Vassal Fesztivált. A késesek, késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozójára több mint 60 mester érkezik, kézműves bemutatók, interaktív foglalkozások, színpadi programok, minőségi portékákat kínáló vásár várja az érdeklődőket az utcában és a Szerb-Ortodox Templom Udvarán.

 

Nagykorúvá válik szombaton a Tűzzel-Vassal Fesztivál, amely közel két évtizede a Zichy ligetből indult útjára, akkor mindössze 5 mester részvételével. Az évek során egyre növekvő érdeklődés övezte a programot mind a mesterek, mind a látogatók részéről. Idén minden eddiginél többen jönnek, összesen 64 késes, késkészítő, illetve kovácsmester jelezte részvételét az ország minden szegletéből, valamint Szlovákiából és Csehországból. A központi téma a konyhai kiskés lesz, újdonság, hogy jönnek késalapanyag-gyártók és történelmi fegyvereket, sisakokat és páncélzatot készítő mesterek is – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

Az Aranybulla Emlékévhez, a 800 éves évfordulós programsorozathoz kapcsolódva lesz különleges fotózkodás, és középkori játszóház királyfiknak, királylányoknak. Kinyílnak a Rác utca portái, ahol bemutatókat, múzeumi tárlatvezetést, Asszonyműhely foglalkozásokat tartanak, és kiállításon mutatják be az Egyesület 11 szakkörének elmúlt egyéves munkáját. Kovácsmesterek tartanak élő bemutatót a Rác utca két végén, most először Debrecenből érkezik egy szalagcsiszoló- és késkészítő gépeket gyártó cég, a várásban pedig kizárólag a késesek, kovácsok portékái és az egyesületi tagok munkái lesznek kaphatóak. A fesztivál ideje alatt két zsűri fog működni: a Hagyományok Háza által delegált bírák a zsűrizésre beadott fémtárgyakat minősítik, és idén először külön bírálják a fazekasok és a késkészítők munkáit.

Az Egyesület a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal partnerségben készül a fesztiválra. A Szerb-Ortodox templom udvarán felállított színpadon az ebédszünet kivételével folyamatosan lesznek programok. Kiemelt eseményként 13.30 órakor dr. Varga Tibor jogtörténész tart előadást a 800 éves Aranybulláról. Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette, 14.30 órától kb. egyórás koncertet ad a Poklade zenekar, Harkányból pedig jön egy szerb ételeket készítő vendéglátós.

A Tűzzel-Vassal Fesztivál megnyitója 10.00 órakor kezdődik, melyen többek között Lehrner Zsolt alpolgármester vesz részt az Önkormányzat részérő. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár számára a fesztivál unikális, kiemelt esemény, ahol a szakmaiság és a városlakók, a turisták érdeklődése ötvöződik. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki az Egyesület és a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat munkájáért, együttműködéséért.

A fesztiválra a belépés díjtalan, a részletes programot az Egyesület honlapján és közösségi oldalán találjuk.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >