Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérváron járt az Entente Florale Europe zsűrije
Székesfehérváron járt az Entente Florale Europe zsűrije Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid & Bácskai Gergely   
2022. június 22.
A keddi napot Székesfehérváron töltötte az Entente Florale Europe, az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije. A nemzetközi zsűri a nap folyamán a város számos pontját meglátogatta, majd a Best Western Lakeside Hotelben ismertették benyomásaikat, és látták el tanácsokkal a szakembereket.

 

Az Entente Florale Europe-ot, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét 1975 óta rendezik meg. Az elindulás óta már közel 700 település szerepelt a megmérettetésben, évről évre több ezer embert megmozgatva. A cél minden évben a fenntartható fejlődés népszerűsítése, a természetes tájak megőrzése, valamint a kulturált, virágokkal és zöld növényekkel tarkított tiszta környezet megteremtése. A zsűri többek között ezen szempontok alapján értékelte a résztvevő városokat. Az idei versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

A kertészmérnökökből és tájépítészekből álló nemzetközi zsűrit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte reggel a Hiemer-házban. Ahogy a városvezető fogalmazott, Székesfehérvár büszke a történelmi múltjára, ugyanakkor arra törekszik, hogy egy modern, 21. századi város épüljön. „Az elmúlt esztendő nem volt egyszerű a közösségek számára, felértékelődött, hogy milyen környezetben élünk, töltjük a mindennapjainkat. Ezért is tartjuk nagy lehetőségnek azt, hogy megmutathassuk a szeretett otthonunkat, valamint lehetőségnek tartjuk azt is, hogy az önök szakmai véleményét felhasználva tudjuk majd a városunkat tovább fejleszteni. Mástól tanulni sosem szégyen, sőt, ez viszi előre a világot.” – ezekkel a gondolatokkal kívánt kellemes időtöltést és élményekkel teli napot a Magyarországról, Ausztriából, Csehországból és Írországból érkezett zsűrinek a polgármester.

A város bemutatását Lantay Attila főépítész, valamint Györök Orsolya főkertész kezdte. Előbbi korabeli térképeket és fotókat felhasználva mutatta be Székesfehérvár történelmét, valamint a város iparosodás utáni demográfiai és városképi változásait. A főkertész ismertette a Fehérvár Tüdeje programban elért eredményeket és a jövőbeli terveket, valamint részletesen bemutatta a zöld területek eloszlását. A zsűri a prezentációk után a Tourinform Irodától indulva bejárta a várost: a Belváros és a Püspöki Palota után több városrészbe is ellátogattak, szemügyre véve többek között a Koronás Parkot és az Aranybulla-emlékművet is.

A városban eltöltött nap után a zsűri Christy Boylan zsűrielnök vezetésével visszavonult, hogy hosszas tanácskozás után pontozzák a látottakat. A végeredményről az összes, a versenyben résztvevő város értékelése után, szeptemberben adnak tájékoztatást. Boylan zsűrielnök azonban - ugyan a pontértékek nélkül, de - átfogó elemzésben számolt be a nap során szerzett tapasztalataikról, valamint tanácsokkal és ajánlásokkal is ellátták a szakembereket.

Ahogy fogalmazott, kellemes tapasztalat volt látni, valamint megismerni azt a számos stratégiát és fejlesztési tervet, amellyel a város fenntarthatóbbá, zöldebbé varázsolja a környezetet, külön kiemelve a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje programot. „Érzékeltük, hogy óriási programba vágtak bele az erdőtelepítési  program keretében. Jó tanácsként azt tudnám mondani, hogy a multifunkcionalitásra és a funkciók összekapcsolására is összpontosítsanak etéren.” – értékelt a zsűrielnök, majd hozzátette, a levegő minősége kiváló, a tervezett erdőfejlesztések és fatelepítések pedig még jobbá fogják tenni a következő időszakban.

„Élveztük az elektromos autóbuszt, amiből tizenkét darabot állítanak üzembe. Az energiafelhasználás csökkentésének terén élen járó munkát végeztek, javasoljuk ennek folytatását. Nagyon élveztük a belvárosban tett látogatást is. Tapasztalhattuk, hogy felismerték és magukévá tették a történelmi örökségek megőrzését, amit különösen a Hiemer-ház és a Püspöki palota esetében is láthattunk.” A zsűrielnök hozzátette, az utcakép is nagy hatással volt a zsűrire, valamint kiváló bizonyítékokat láttak a zöld struktúrák felhasználására és arra, hogy a Települési Arculati Kézikönyvben említett építészeti útmutatásokat a gyakorlatba is sikerül átültetni.

Szerencsére nagyon jó az egyensúly az épített és a természetes környezet között – folytatta a Belváros értékelését Christy Boylan. A zsűri véleménye szerint az egyik legnagyobb kihívás, ami a városelőtt áll, az úgynevezett szürke felületek zölddé integrálása. Továbbá pozitívumként szólt arról, hogy a város azt is felismerte: a forgalmi helyzet javítása is kulcskérdés lesz. „Nagy hatást gyakorolt ránk az is, hogy mennyire zölden illeszkednek az iparterületek a város további részeihez. Nagy dicséretet érdemelnek, hogy meghatároztak egy bizonyos arányt a zöldterületek vonatkozásában az iparterületeken is.”

„Rendkívüli hatást gyakorolt ránk a Sóstó Vadvédelmi Központ!” – idézte fel a Sóstó Természetvédelmi Területen tett látogatást, és külön kiemelte, hogy nagy örömére szolgált a sirályok előadása. Nagyon tetszett a zsűrinek, hogy a multifunkciós parkokban rendezett, gondozott fák fogadták őket. 

Zsűri kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy városszerte 122 játszótér található. Azon túl, hogy dicséretesnek tartják a törekvést a játszóterek bővítésére, tanácsuk szerint érdemes elgondolkozni úgynevezett természetközeli tereken, melyeknek tervezésébe akár a gyerekeket is bevonhatják a szakemberek. Ezeknek a természetes anyagokból felépített játszótereknek a létrehozása olcsó, fenntartható alternatívát jelent.

Kiemelte: óriási feladatot végeznek a Városgondnokság kollégái a helyi lakosoknak szervezett virágosztással is, amit nagyon könnyű ugyan elmondani, de megvalósítani annál nehezebb. „Az a véleményünk, hogy a zöld környezet kialakításába minél jobban érdemes bevonni a helyi lakosságot. Javasoljuk, hogy a lakosság mellett a magánvállalkozások is jobban legyenek részesei a zöld környezet fenntartásának.

„Nagy hatással volt ránk a Tourinform Irodában tett látogatás, ahol nagyon segítőkészek, rengeteg információval rendelkeznek, továbbá felkészültek idegen nyelvű információs anyagokkal.” Ennek kapcsán a zsűri azt a tapasztalatát is hangsúlyozta, hogy a nap folyamán minden egyes szakmai kérdésre igen kielégítő választ kaptak. Kérdésünkre válaszolva Christy Boylan elmondta, hogy a város vizes élőhelye, a Sóstó volt rá a legnagyobb hatással, illetve kiemelte a faültetések és a fagondozás magas színvonalát. 

„Szeretnénk, ha Székesfehérvár a régió, sőt Közép-Európa egyik legélhetőbb városa lehetne. Pozitív megerősítés a zsűritől, hogy jó az út, amin haladunk.” – fogalmazott a várost képviselve Lehrner Zsolt alpolgármester. Az Entente Floral Europe zsűrinap teljes programjának összeállítását és megvalósítását Bozai István vezetésével a Városgondnokság végezte. Ezért is köszönetet mondott Székesfehérvár városgondnoknak és csapatának, valamint a zsűrinek, az Önkormányzat munkatársainak és mindenkinek, aki részt vesz a várost szépítő, fenntarthatóvá tevő programok létrehozásában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >