Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Eperjes Károly látogatása a Nemzeti Emlékhelyen Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2022. június 23.
A Nemzeti Emlékhelyet, valamint a Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállítást is megtekintette Székesfehérváron Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki a Koronázó Bazilika Baráti Társaság meghívására érkezett a városba. Eperjes Károly elmondta azt is, hogy egy új filmre készül és a felkészülés fontos része az is, hogy minél többet tudjon az Árpád-korról.

 

A Kossuth-díjas színművészt a látogatáson Szabados György történész kísérte, aki elmondta, hogy a Koronázó Bazilika Baráti Társaság egy civil kezdeményezés, amit székesfehérvári kötődésű patrióták, nemzeti elkötelezettségű, különböző szakterületeken tevékenykedő értelmiségiek hoztak létre: az alapítók között orvosok, ügyvédek, régészek és történészek is vannak. Céljuk, hogy a Nemzeti Emlékhely ügyét előremozdítsák és méltóbb körülmények alakulhassanak ki az egykori Koronázó Bazilika helyén.

A baráti társaság meghívására szerdán Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látogatott el a Nemzeti Emlékhelyre, majd megtekintette a a Királyok és Szentek – az Árpádok kora című  kiállítást is a Szent István Király Múzeum Rendházépületében.

Eperjes Károly elmondta, hogy sokat hallott a a kiállítás sikeréről és mindenképpen szerette volna megtekinteni, mert ritkán lehet látni egy helyen összegyűjtve ennyi fontos tárgyi emléket az Árpád-korról. Elmondta azt is, hogy készül egy filmre és a felkészülés fontos része az is, hogy minél többet tudjon meg erről az időszakról. Eperjes Károly ezzel kapcsolatban elárulta azt is, hogy egy Szent Istvánnal foglalkozó film létrehozását tervezi, ennek kapcsán már meg is kezdte a közös munkát a téma szakértőjével, Szabados György történésszel, akit Kásler Miklós korábbi miniszter ajánlott a figyelmébe.

A színművész legutóbb novemberben, a Magyar Passió című film bemutatója kapcsán járt Székesfehérváron. A városhoz és a megyéhez ezer szállal kötődő színész-rendező filmjének egyik katartikus jelenete is innen ered, Fejér megyében, Bodajkon történt eseményt dolgoz fel. „A nagybátyám, Vajk Gyula bácsi itt Fejér megyében, Bodajkon volt prépost. Bodajk egy csodálatos hely, Szent Istvánnak is egyik kedvenc búcsújáró helye volt. Ott történt meg az eset, amely a filmben is megjelenik, hogy az úrnapi körmenetet az ávósok vízágyúval szétverték. A résztvevők azonban nem mozdultak, a gyerekeket kimentették, de az emberek csak álltak és a vízágyúval, a fegyverrel szemben a Boldogasszony Anyánkat, a mi ősi himnuszunkat énekelték.” - idézte fel Eperjes Károly,

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >