Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Emlékmise Prohászka Ottokár halálának évfordulóján
Emlékmise Prohászka Ottokár halálának évfordulóján Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 27.

ImageProhászka Ottokár halálának évfordulóján emlékmisét tartott Barlay Ö. Szabolcs a Prohászka templomban. Magyarország egyik legnépszerűbb Prohászka-kutatója a misén közel egy órán át beszélt Székesfehérvár legendás püspökéről, akit példaképének tart. Előadása során nemcsak Prohászka életszentségét méltatta, hanem olyan megdöbbentő információkat is a hívek elé tárt, amelyek csak nemrég jutottak tudomására a püspök halálával kapcsolatban.

Ha valaki meg szeretné ismerni Prohászka Ottokár életét, s kiváltképp annak elfeledett pillanatait, amelyekről hiába is keres információkat a könyvtárak polcain, akkor forduljon nyugodtan Barlay Ö. Szabolcshoz. Ő ugyanis sorra adja ki könyveit Prohászka-kutatásairól, amelyekről előadásokat is tart, valamint számtalan tudományos konferencián vesz részt e témában. Legutóbb Prohászka halálának évfordulóján hallhatták a hívek Székesfehérváron.

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Prohászka a legnagyobb magyar főpapok egyike Pázmány óta, és mind a mai napig ő van a legnagyobb hatással a magyar emberekre, a magyar egyházra.” – véli Szabolcs atya – „A kommunizmus alatt, a diktatúra idején a nevét sem volt szabad kiejteni. Még itt, ebben a templomban sem lehetett igazán beszélni róla. Most viszont egy óriási reneszánszát látjuk a Prohászka élet-kutatásnak. Egyik könyv jelenik meg a másik után. És itt megjegyezném, hogy Prohászka leghíresebb könyvét, az „Elmélkedés az Evangéliumról” címűt sehol sem adják ki, egyedül én, immár 15 éve. Eddig 5 nyelvre fordították le. Sajnos, külföldön többen ismerik, mint hazánkban, de szerencsére most már nálunk is egyre többen fogják a kezükbe.”

A Prohászka-könyvek legújabb darabja („Prohászka Ottokár életének titka”) pedig szintén Barlay Ö. Szabolcshoz kötődik, hiszen az ő tollából folyt ki minden sora. De, hogy miért is foglalkozik oly’ sokat Székesfehérvár legendás püspökével?

„Én az ő tanításának és nevelésnek legutolsó élő, boldog örököse vagyok.” – mondja – „Ő kezdte el azt az egyházi reformot, amelyre annyira áhítozunk régóta, és ott szeretnénk folytatni, ahol ő abbahagyta. A Prohászka-kutatás egyébként teljesen megváltoztatta az életemet. Olyannyira a rabja vagyok, hogy mindig is az volt a titkos vágyam, hogy ott prédikálhassak, ahol ő rosszul lett: Budapesten, az Egyetemi Templomban. Ez sajnos soha se adatott meg, a mai nap viszont mindenért kárpótol. Mert itt van eltemetve, ebben a templomban, ahol a szentmisét és a gyertyás körmenetet is én vezethetem.”

A misén Barlay Ö. Szabolcs felelevenítette Prohászka Ottokár halálnank előzményeit, s az utolsó pillanatokat. Elmondta továbbá, hogy nemrég felhívat egy apáca azzal, hogy a birtokában van egy darabka abból a gyolcsból, amellyel felitatták Prohászka vérét, midőn eret vágott rajta egy orvos a halála előtti órákban. Micsoda emlék!

A mise gyertyás körmenettel ért véget, majd Barlay Ö. Szabolcs és állandó segítsége, Csanády László minden jelenlévőnek ajándékba adott egy könyvet, amelyet Szabolcs atya írt a legendás püspökről.

 
< Előző   Következő >