Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ne csak fújd a pitypangot, edd is meg, mert gyógyhatással bír!
Ne csak fújd a pitypangot, edd is meg, mert gyógyhatással bír! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. július 01.
A pitypang az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, melynek minden része fogyasztható a gyökerétől a virágáig!

 

„Tépjünk egy kis pitypangot a nyulaknak!” – fordult felém édesanyám, miközben épp élvezni kezdtem a csábító hintaágy álmosító ölelését. Frissítő zápor után nyújtózkodtak körülöttünk a fűszálak, s a nedves föld optimális körülményekkel bíztatta családom legidősebb asszonyát az eltervezett művelet végrehajtására. A gyermekláncfüvet ugyanis gyökerestől kell kitépni, ami száraz időben sem túl bonyolult feladat, ám eső után méginkább gyerekjátéknak tűnik.

S mit tehet egy gyermek? (Nevezzük magam annak, hiszen a nagymamám mindig azt mondta, hogy akinek még él az anyja, az gyerek.) Hát kimásztam a párnák közül, hoztam a zsákot, amiből majd nemcsak az édes kis szőrgombócok fognak falatozni, hanem – sejtésem szerint – mi is!

A kutyatej ugyanis az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, és igen finom ételeket is készíthetünk belőle! Aki e kifejezésen, hogy „kutyatej” fennakad, annak figyelmébe ajánlom a növény további elnevezéseit (van belőle bőven!):

 


 

asszonyhűség, bárányfejűfű, barátfej, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békavirág, békasaláta, bimbófű, buborékfű, buglyosvirág, erdélyben czikória, cikóriavirág, csattogógaz, cserbóka, csürkevirág, disznókék, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, éjjelilámpa, férfihűség, gyermeklánc, gyermekláncfű, gyermeklánczfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyavirág, kutyatej, lámpavirág, láncvirág, láncfű, lánclapi, marcivirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfogfű, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pongyola pitypang, pitypang pimpó, pimpam, pimpiparé, pimpampárévirág, pimpo, pimpónya, pipevirág, raponc, récevirág, saláta, sárvirág, tejesfű, tejesfűvirág, törpe, törpe sárgacikória, tyúkvirág, oroszlánfog, vadsaláta, vakulócsirke, vénasszonyvirág, zsibavirág...

Bizonyára vannak, akik további neveket is hozzá tudnának írni a listához. A perzsák úgy hívják: talk chakok. Az arabok „tarakshagog”-ként emlegetik. Angol neve „dandelion”, a franciák pedig azt mondják rá: „dent de lion”.

Visszatérve a kutyatejhez: meg kell jegyezni, hogy a pitypang nem a kutyatej nemzetségbe tartozik, tehát nem szabad összekeverni a farkas kutyatejjel, aminek nemhogy nincsen gyógyító hatása, de ráadásul még mérgező is! A gyermekláncfű a pitypang nemzetség tagja, s ebből adódóan sokszor csak pitypangként emlegetik.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/06/14/ne-csak-fujd-a-pitypangot-edd-is-meg-mert-gyogyhatassal-bir?fbclid=IwAR2ekugjEPtKxsgXWuAC0-ScxypvaBWgIJ1BDtJrTQZqu5pEesPbhcYJfH 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >