Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Vörösmartyban tanult egykoron, most pedig igazgatója lett az intézménynek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 27.

ImageA szakmai oktatás színvonalán szeretne javítani Albrecht Gyula, a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola új igazgatója, aki egy órával ezelőtt kapta e pozíciót Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésétől. Albrecht Gyula megbízatása augusztus elsejével kezdődik, ám addig sem fog tétlenkedni: a napokban elkezdi az egyeztetéseket a munkaközösség vezetőivel és a kollégáival, hogy szeptembertől megvalósulhassanak elképzelései.

 

Miért vállalkozott erre a nagy feladatra?

Már második alkalommal pályáztam meg az igazgatói széket. 2004-ben is megcéloztam ezt a pozíciót, s akkor néhány szavazaton múlott csak, hogy nem én nyertem el. Úgyhogy mondhatom, hogy tudatosan készültem erre. A „vállalkozásom” oka pedig az, hogy szívügyemnek érzem a szakképzést. Mióta csak megszereztem a szakmámat, folyamatosan a szakképzésben és az oktatásban dolgozom, és azt látom, hogy egyre inkább szükség van az olyan szakmunkásokra, akik megfelelően képzettek. Sajnos egyre kevesebben vállalják fel a kétkezi munka szépségét, mert nincs megfelelő elismertsége és értéke a szakmának.

Image
.

No, igen, sokan nem becsülik meg a jó szakembereket…

Talán azért nem, mert sokan szakembernek hívják magukat, ám a munkájuk ezt egyáltalán nem támasztja alá! Az a lényeg, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik valóban képesek arra, hogy szakemberként viselkedjenek. Tehát, hogy a munka elvállalásától a számlázásig minden fázisban otthonosan mozogjanak.

Az Ön által vezetett intézményben tehát nemcsak a szakmára fogják magas színvonalon megtanítani a diákokat, hanem a vállalkozói feladatokra is rávilágítanak?

A tantervünkben ugyan benne van a vállalkozástan, a gazdaságismeret, ám szeretnék a belső tartalmi és a pedagógiai munka színvonalán változtatni. Tudom, hogy nagyon sok jól képzett pedagógus van az iskolában, akiben rengeteg a tenni akarás ezen a téren.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Nem beszéltünk még magáról. Honnan e sok tapasztalat?

A szakmámat a Vörösmarty Szakképző Iskolában szereztem meg, festőnek tanultam. Aztán folyamatosan képeztem magamat. Leérettségiztem, építésztechnikusi oklevelet szereztem, majd 12 évig az ARÉV-nél dolgoztam előbb festő szakmunkásként, majd művezetőként. Onnan kerültem vissza a gyökerekhez, a Vörösmarty Iskolába 1986-ban, ahol oktatóként kezdtem el dolgozni. 1993-tól három diplomát is szereztem: műszaki szakoktatóit, oktatásvezetői és pedagógia szakos tanárit. A legfőbb tapasztalatot viszont – ahogy mondják – maga az élet adta és adja még most is….

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >