Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Évértékelés: Kölyök Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. május 28.

ImageSorozatunkban ezúttal a kölyök csapat szereplésére tekintünk vissza, amely Szongoth Kristóf edző keze alatt egy egymásért küzdeni tudó, jó szellemű társasággá forrt össze. Így a sikerek sem maradtak el.

 

A kölyök bajnokság színvonala az idei esztendőben minden várakozást felülmúlt. Kitűnően felkészített csapatok mérkőztek egymással, és örömmel mondhatjuk, hogy az Alba Volán a legjobbak közé tartozott a mezőnyben. Szongoth Kristóf edző is elégedetten tekint vissza az idényre. "Csapatom fárasztó, hosszú és eredményes szezonon van túl. Sikerült egy színvonalas bajnokságban ezüstérmet szereznünk, úgy, hogy csak a Csíkszereda csapata végzett előttünk, vagyis a magyarországi csapatok mindegyikét megelőztük. Emellett két rangos nemzetközi tornán is részt vettünk. Skalicán ötödikként zártunk. I

tt a szlovák listavezető skalicai csapattól 5-4-re kaptunk ki egy végig kiegyenlített mérkőzésen, a Kassa csapatát pedig 7-0-ra vertük. Bledből bronzéremmel jöttünk haza, itt egyedül a szlovén válogatott tudott legyőzni minket. Elhoztuk a legjobb kapusnak járó díjat is" - sorolta az imponáló eredménysort a jégkorong-szakedző. A sikerek elérését igen kemény munka alapozta meg, amely egy teljes évvel ezelőtt vette kezdetét. "A felkészülést május elején kezdtük, 24 fővel. Június végéig heti öt erőnléti edzést végeztünk. Ezek nagyobb részét a Bregyó közi sportcentrumban tartottuk. Heti egyszer tréningeztünk a VOLÁN-sporttelepen is, illetve hetente jártunk a FLEX mozgásstúdióba, kéthetente pedig kézilabdaedzésen vettek részt a gyerekek" - mondta Szongoth mester, ugyanakkor nem hallgatta el a nehezítő tényezőket sem.

"A 24 fős létszám nem túl nagy ebben a korosztályban, komolyabb munkát tenne lehetővé, ha többen lennénk. Jó lett volna legalább még egyszer hetente bejutnunk tornaterembe is. Sajnos erre nem volt lehetőségünk" - árnyalta az összképet az edző. A júliusi pihenő után augusztus elejétől szárazedzések vették kezdetüket, majd egy dunaújvárosi edzőtáborban jégen folytatta a felkészülést a csapat. Ezt egy fehérvári napközis tábor követte. Az iskolakezdéstől a szezon végéig általában heti négy jeges és két erőnléti edzést vezényelt a stáb a fiúknak.

A játékosok példaértékűen tették a dolgukat a foglalkozások alatt, húzta alá Szongoth Kristóf: "Az egész csapat nagyon lelkesen, szorgalmasan, korukat meghazudtoló tudatossággal csinálta végig az edzéseket az egész szezon alatt. Ebben nagy szerepet játszott, csapatunk 5-6 játékosának motiváltsága, jégkorong iránti alázata, ami átragadt a társaság minden tagjára." A szezon során kb. 45 mérkőzést játszott a csapat, 26 bajnoki mellett 9 kupameccset és kb. 10 felkészülési meccset vívtak meg magyar és legalább tíz különböző külföldi ellenfél ellen. Ez a mérkőzésszám megfelel a nálunk komolyabb "hokikultúrával" rendelkező országok hasonló korú játékosainak mérkőzésterhelésének. A mennyiség mellett azonban a színvonal sem közömbös, de Szongoth mester szerint erre sem lehetett panasz.

"Soha nem volt még Magyarországon ilyen sok jó csapatból álló, kiegyenlített utánpótlás-bajnokság kiírva (a rájátszásban 8 csapat vett részt, amelyből 7 ki-ki meccseket játszott egymással). Külön szeretném kiemelni, hogy a kölyökbajnokság ponttáblázatának 4., 5., 6. és 7. helyezette Volán-játékos lett." A szezon folyamán többen lehetőséget kaptak, hogy egy korosztállyal feljebb, a serdülőknél is kipróbálják magukat.

"5-6 játékosunk rendszeresen járt serdülő edzésekre, 2 játékosunk pedig szerepelt a serdülő bajnokságban. Egyikük harmadik lett a házi pontvadászatban" - mondta az edző, aki hozzátette, hogy heti egy-két alkalommal a kölyök edzésére is lejártak előkészítős gyerekek. A szakmai munka sikerét jelzi továbbá, hogy 11 Volán-játékos került be a kölyök válogatott keretébe, és heten el is utazhattak a világ legjobb kölyökcsapatainak seregszemléjére, a prágai World Selects tornára. Ezen a finn, a svéd, a szlovák, és a cseh válogatott, illetve kanadai és amerikai területi válogatottak, valamint orosz csapatok vettek részt. Óriási siker, hogy a torna All Star mérkőzésére egyedüli magyarként az Alba Volán játékosát, Kocsis Ferencet hívták meg, aki kiváló játékkal és góllal bizonyított a gálán.

"Összességében egy remek szezont zárunk, és nem elsősorban az elért eredmény miatt. Sokkal inkább a csapat és a játékosok saját magukhoz képest mutatott fejlődése okán. Öröm volt velük dolgozni, edzeni, utazni, meccset játszani. A csapat alázata, küzdeni tudása, elszántsága egy korosztállyal feljebb sem megszokott. Hozzáállásuk komoly motivációt jelentett nekem is minden pillanatban" - foglalta össze benyomásait Szongoth Kristóf.

"A csapatban legalább 5-6 olyan játékos van, akinek fejlődését érdemes lenne kiemelten figyelni, mert korosztályuk legjobbjai között vannak, és meghatározói lehetnek majd a felsőbb korosztályos csapatainknak is, sőt, közülük egy-két játékos később akár az Alba Volán 19 felnőtt csapatának is!" - vázolta biztató jövőképet az edző.

A csapat szakmai munkáját Szongoth Kristóf irányította, őt Sofron Árpád, Nagy Attila, Fekti Bálint és Németh Lajos segítette.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >