Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Határon túlról érkezett színjátszó fiatalokat fogadtak a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. augusztus 17.
A Rákóczi Szövetség szervezésében Székesfehérváron táborozó gyerekekkel találkozott dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városháza Dísztermében. A fiatalok részt vesznek a hétvégi Koronázási szertartásjátékokban is, ahol több ezer ember előtt léphetnek színpadra.

 

 

A Rákóczi Szövetség és Székesfehérvár Önkormányzata idén ötödik alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencei Színjátszó Tábort augusztus 7. és 21. között. A táborban határon túli, nagy színjátszó hagyományokkal rendelkező, magyar iskolákból érkezett diákok vesznek részt. A fiatalok idén is aktívan részt vesznek a Koronázási Szertartásjáték próbáiban, a hétvégén pedig több ezer ember előtt lehetnek részesei a produkciónak a Nemzeti Emlékhelyen.

A táborozókat dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta a Városháza Dísztermében. A polgármester hangsúlyozta, a Koronázási szertartásjáték szellemiségéhez nagyon szépen kapcsolódik a határon túlról érkező táborozók vendégül látása. Külön öröm, hogy sok olyan fiatal tért vissza, akik korábban már ellátogattak Székesfehérvárra a tábor keretében. A városvezető köszönetet mondott a kormányzatnak, hiszen ahogy az elmúlt években, úgy idén is hozzájárultak a Koronázási szertartásjáték megrendezéséhez.

„Nekünk, magyarok számára nem léteznek határok, hiszen akár egy családot, úgy köt össze minket a kultúra.” – kezdte köszöntőjét Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. Ahogy fogalmazott, kiemelten fontos a hagyományokat megőrizni és továbbadni. Ebben pedig fontos szerepe van a Székesfehérváron táborozó fiataloknak, akik egy következő generáció képviselőiként továbbra is életben tartják a nemzetünk számára fontos hagyományokat. Reményét fejezte ki, hogy a fiatalok hírét viszik ezeknek az élményeknek és a jövőben is sok, lelkes fiatal vesz majd részt a táborban.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a Koronázási szertartásjáték rendezője egy több évszázadon keresztül, a magyar királyok által kötelességnek tekintett gondolattal köszöntötte a fiatalokat: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg.” A rendező véleménye szerint a Szertartásjáték azzal válhat teljessé, hogy a táborozó fiatalok, akiknek a magyarság gyakorlása egy fontos feladat, részt vesznek benne.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte a padsorokban helyet foglaló gyerekek szüleinek szerepét, akik azzal, hogy a határon túl is magyar nyelvű iskolákba íratták gyermekeiket, tovább tudják vinni nemzetiségünk örökségét.

A Koronázási szertartásjáték augusztus 19-én, 20-án és 21-én 21.00 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhelyen. További információt az előadásokról a www.koronazas.hu oldalon olvashatnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >