Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Juhász Judit újságíró kapta idén a Szent István-díjat
Juhász Judit újságíró kapta idén a Szent István-díjat Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. augusztus 17.
Ünnepélyes keretek között, hagyományosan a Székesfehérvári Királyi Napok keretében adták át kedden a Szent István Emlékérmet és Díjat. A város legrangosabb civil elismerését idén Juhász Judit rádiós újságíró, az Antall-kormány szóvivője, a Magyar Katolikus Rádió alapítója és korábbi vezérigazgató-helyettese, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke kapta. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a díjazott életművét, munkásságát.

 

A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István Emlékérmet és Díjat minden évben olyan személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Váltott jelleggel egyik évben egy Székesfehérvárhoz szorosan kötődő, másik évben egy országosan ismert és munkásságát tekintve jelentőségű személyiség kapja.

„Az igazi érték időtálló és megmarad. Néha az látszik, mintha sok minden rákerülne. Veszít a fényéből ugyan és érték marad, azonban meg kell tisztítanunk! Ezt érezhetjük a megújult Szent István-székesegyházban, ami évek munkája által megtisztult. Megőrizte a szépségét, és mindenkinek a lelkéhez tud szólni, akik belépnek és engedik, hogy az érték megérintse őket. Ami nem igazi érték és amit annak próbálnak beállítani akár hazugság által, az mindig rászorul arra, hogy bizonygassák. Egy ilyen furcsa helyzetben, amikor az értékek erősen ütköztek, jött a gondolat 2004-ben, hogy szülessen meg az Államalapító Szent István Emlékérem és Díj.”   – kezdte ünnepi köszöntőjét Spányi Antal megyés püspök, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette, olyan személyeket ismernek el, akik az életpályájuk során a maguk helytállásával, küzdelmeivel, állhatatos törekvéseivel képesek voltak a maradandó értékek mellett kiállni. Hozzátette, a kuratórium évről évre arra törekszik, hogy a beérkezett jelöltek közül kiválassza az elismerésre leginkább méltó személyt. Öröm és megtiszteltetés, hogy ezt a munkát végezhetik.

Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, kuratóriumi tag bejelentette, hogy a testület idén is egyhangú döntést hozott Juhász Judit díjazásával.

Juhász Judit közgazdász diplomája megszerzését követően elvégezte a Magyar Újságíró Szövetség újságíró iskoláját. Szakmai pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte, ahol csaknem két évtizeden át szerkesztő-riporterként, majd főmunkatársként dolgozott. Az első szabadon választott magyar kormánynak, az Antall-kormánynak négy évig szóvivője, a Westel Rádiótelefon Kft. PR-igazgatója, majd a Magyar Rádió Zrt. műsorokért felelős alelnöke. 2001-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke, ezt követően a Magyar Katolikus Rádió alapítója és vezérigazgató-helyettese. A Kazinczy-, Pethő Sándor és Príma-díjas újságíró munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válását követően az Akadémia első sajtófőnöke, szóvivője lett. Elhivatott közéleti, közművelődési tevékenységei közül külön méltatást érdemel az Anyanyelvápolók Szövetségének kötelékében végzett áldozatos munkája, mely szervezetnek 2013 decembere óta elnöke, valamint meghatározó személyisége, alelnöke a Magyar Örökség Díjbizottságának is. Több évtizedes kulturális tevékenységéért, kiterjedt közművelődési szervezőmunkájáért és az Akadémia sajtótevékenységének alakításáért megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián-díját.

A díjazottat Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta. Kiemelte, hogy a Szent István-díj a keresztény emberek elkötelezettségét díjazza, Olyanokét is, akik vállalják a hitüket a nyilvánosság előtt. Juhász Judit megmutatta: a közéletben lehet úgy is dolgozni, hogy nem durva és közönséges az ember, nem a szennyet terjeszti, nem így akar népszerűséget szerezni. Lehet úgy is érdekes az ember, hogy a szépet mutatja be szelíden és nem harsányan. „Lehet keresztényként, igaz emberként bátran kiállni, élni, ez jellemzi Juhász Juditot! Bátorság, szelídség, de egyben határozottság! Köszönjük, hogy megmutattad, ha felkészültek vagyunk, ha tudjuk és hisszük az igazunkat , akkor nincs mitől félnünk. ” – fogalmazott az államtitkár.

Az életpályájáról készített kisfilm levetítése és az elismerés átvétele után a díjazott szólt a közönséghez, megköszönve mindazon személyek, barátok, pályatársak, családtagok támogatását, akik végigkísérték az elmúlt ötven év pályafutását.

Az ünnepségen közreműködött a Hungarikum együttes és Farkas Eszter, a XII. Fehérvári Versünnep győztese.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >