Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Miért jó meztelenül aludni?
Miért jó meztelenül aludni? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. augusztus 18.
A kánikulában egyre többen dobják le ruhadarabjaikat, s dőlnek le a kanapéra a lehűsített lakásban. Hideg sör / limonádé a kézben, és jön a pihegés, valamint az elképzelt „ideálisabb” időjárás víziója. (Ha meg beköszönt az ősz, akkor persze visszasírjuk a nyarat, télen meg pláne.) Az izzadás elkerülése végett és a pihentető alvásra koncentrálva pedig a hálóing/kisgatya is kimenőt kap éjjel. Mai témánk: miért egészséges, ha meztelenül alszunk? (Merthogy az! Nagyon is!)

 

A hőségriadó idején bizonyára még az is „laza öltözetben” teng-leng otthon, aki egyébként szégyenlősen „beöltözik” a férje/felesége/gyereke előtt, hiába a négy fal és az idegen szemek hiánya. A múltkor írtam arról, hogy a nagy melegben ajánlatos „natúr” aludni, és a megfelelő légáteresztéssel rendelkező ágyneműről gondoskodni. (Ami lehet akár egy magunkra terített lepedő is, vagy akár az sem, mert néha minden vékony-kategóriás textil túlzásnak számít és kibírhatatlan hőszigetelőnek érzékelt.)

Meztelenül aludni tehát elsősorban azért jó, mert elviselhetőbb a meleg – nem gerjeszt plusz fokokat a hálóruhánk. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a mély alvás regenerálja testünket a legjobban: segít az emlékek beágyazódásában, a növekedési hormon termelődésében (és így a sejtjavulás és sejttermelődés folyamatában). A „jó alvás” tehát nagyon fontos.

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, testünk hőmérsékletének legalább fél fokkal kell(ene) esnie. Hőfokunk 23 óra körül a legmagasabb és hajnali 4 órakor a legalacsonyabb. Ha túl magas a hőfokunk, akkor az agyunk felébreszti a testünket, hogy megtudja, mi akadályozza a pihenésünket? Ha tehát túlságosan forrón izzunk, akkor vagy nem tudunk elaludni, vagy beáll a hánykolódás stádiuma.

 


 

Russell Foster, a University of Oxford alváskutató professzora így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: "Ha sok alvóruhát viselünk, az agy nehezebben tudja beállítani a megfelelő testhőmérsékletet, úgyhogy viseljük a lehető legkevesebb ruhát!" – Vagyis jobb, ha nem veszünk magunkra semmit, mert így könnyebben hűlünk le, s tartjuk meg az alacsonyabb hőmérsékletet.

Az viszont fontos, hogy a kezeink és a lábaink melegek maradjanak. – Ez speciel nyáron nem okoz gondot, de ősszel már nem árt betakarni az említett felületeket. Hogy miért? Mert a felesleges testhő a bőrfelületekhez közeli véredényekbe kerülnek (főként a kezekhez és a lábakhoz).

Ha hidegek a végtagjaink, akkor összehúzódnak a véredények, a véráram erőssége csökken, s nem esik le a hőmérsékletünk az optimális szintre. Ez az oka annak, hogy aki Raynaud-szindrómával küzd (hideg és meleg láb), az rosszabbul alszik. A hölgyek a havi ciklusuk adott pontjain is átérezhetik ezt a helyzetet, mivel a magas ösztrogénszint érzékenyebbé teszi őket a hőmérséklet-változásra.

Jó megoldás, ha hűvösebb időszakokban odabújunk a párunkhoz felmelegedni, ami a szexuális életünket is javíthatja. S nemcsak azért, mert a ruha-nélküliség növeli az intimitást, hanem, mert elősegíti az oxitocin nevű hormon termelődését az agyban, ami a stresszt is csökkenti. A bőr-bőr kontaktus által beindított folyamat jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, javítja az immunrendszert. S mivel a feszültségünk is csökken, és mellettünk van a társunk is… (Folytatnom sem kell a gondolatsort.)

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2017/08/24/miert-jo-meztelenul-aludni/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >