Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent István ünnepén Székesfehérváron mond ünnepi beszédet Novák Katalin
Szent István ünnepén Székesfehérváron mond ünnepi beszédet Novák Katalin Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2022. augusztus 18.
Sajtótájékoztatón erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, hogy augusztus 20-án Székesfehérvárra látogat Novák Katalin. Szent István ünnepén az állami ünnepség hivatalos beszédét az államalapító szent király lovasszobránál mondja el Magyarország köztársasági elnöke. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad majd otthont az eseménynek. A város örömmel készül a szombati látogatásra, hiszen ahogy azt Székesfehérvár polgármestere már többször megfogalmazta: Szent Istvánról egykori koronázóvárosunkban a legméltóbb megemlékezni nemzeti ünnepünkön.

 


Szent István ünnepe, augusztus 20-a Székesfehérvár legkiemeltebb ünnepe. A nemzet történelmi fővárosában állt az államalapítónk által építtetett királyi bazilika, amely közel öt évszázadon át koronázások, uralkodói esküvők, temetések helyszíne volt. Szintén Székesfehérváron bocsátotta ki 800 esztendővel ezelőtt II. Endre az Aranybullát. Az évforduló előtt idén emlékévvel tiszteleg a város. Ennek az európai kitekintésben is fontos jogtörténeti dokumentumnak az egyik rendelkezését idézte dr. Cser-Palkovics András szerda délutáni sajtótájékoztatóján: „A szent király ünnepét hacsak némí súlyos foglalkozás vagy betegség által nem akadályoztatunk Székesfehérvárott tartozunk megülni.” Mint a polgármester kiemelte, ez az üzenet szimbolikusan a mai napig velünk van, fontos közösségünk számára. Ezért is nagyon örömteli a bejelentés: Szent István ünnepén az állami ünnepségek részeként Székesfehérvárra érkezik Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, és itt mondja majd el hivatalos beszédét.

2022. augusztus 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor a Szent István téren – egy rövid kulturális műsort követően – mond ünnepi beszédet az államfő, valamint köszönti a megjelenteket és az ünnepet a város polgármestere. Itt kerül majd sor a kenyéráldásra is. Az új kenyeret Spányi Antal megyéspüspök áldja meg, és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére. „Székesfehérvár augusztus 20-ai ünnepségsorozata, reményeink szerint, minden résztvevőnek az összetartozás ünnepét adja. Van mire emlékeznünk, van mire büszkének lennünk, nemcsak a múlt, hanem a jelen vonatkozásában is, hiszen Székesfehérvár egy nagyon szerethető, modern, de történelmére büszke város.” – hangsúlyozta a polgármester.

Az előrejelzések alapján sajnos bizonytalan az időjárás alakulása, így esőhelyszínnel is készülnek. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad majd otthont az ünnepi programnak. Mint elhangzott: a Szent István tér és környéke sok ünneplőt be tud fogadni, a városházi helyszín esetén pedig fontos információ, hogy az ünnepi programot Székesfehérvár közösségi oldalán élő adásban követhetik az érdeklődők.

A város büszkén készül az államfői látogatásra és Szent István ünnepére. Dr. Cser-Palkovics András szeretettel hívott mindenkit, hogy Székesfehérváron legyen részese az augusztusi 20-i ünnepi eseményeknek, illetve a Székesfehérvári Királyi Napok valamennyi programjának.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >