Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?
Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. augusztus 19.
Mit jelent az, hogy primitív reflexmaradvány? Mi történik akkor, ha e reflexek időn túl megmaradnak? Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat? Kiderül az alábbi cikkből!

 

A „primitív reflexmaradvány” kifejezés a perzisztáló (megtartott) vagy részlegesen megmaradt primitív reflexre utal. Vannak velünk született primitív reflexek - sőt, a legtöbb már az anyaméhben megjelenik - és vannak olyanok is, melyek néhány hónapos korban alakulnak ki. Ezek mind az életben maradást segítik. Ilyen például a Moro reflex, a markoló-szopó reflex, a Galant reflex...

„Ezek a primitív reflexek automatikus mozgások, melyeket az agytörzs irányítja. Optimális esetben ezek a primitív reflexek felülíródnak, vagyis az agy egy magasabb rendű központjának gátlása, ellenőrzése alá kerülnek. Ha ezek a primitív reflexek aktívak maradnak, nem gátlódnak le időben - és minden primitív reflexnek megvan a legátlási ideje, általánosan 6-12 hónapos korban -, az befolyásolhatja a gyermek fejlődését. Például úgy, hogy megakadályozza a testtartási reflexek kialakulását. Ha ugyanis egy reflexet sikerül legátolni, azzal megjelenik egy magasabb rendű készség. Ha több primitív reflex marad meg időn túl, az megkésett idegrendszeri fejlődésre utal” – tudtam meg Molnár-Schoffhauzer Alexandra óvodapedagógustól, a KID-nasztika megálmodójától, aki elvégezte a Mozgásprogram eltérő fejlődésmenetű 0-8 éves korosztály számára (primitív reflexmaradványok felülírása általános idegrendszeri éretlenség, tanulási részfunkció- és viselkedészavar, hiperaktivitás, autizmus spektrumzavar esetére) című képzést is.

 


 

„Az óvodában és az edzőteremben is sok gyerekkel találkoztam és volt, amikor egyszerűen nem értettem, miért van elakadás néhány ovissal, holott az értelmi képességek rendben voltak, s a mozgásában vagy más területen mégis jelentkezett valamiféle éretlenség” - emlékezett vissza a kezdetekre.

„Ennek az éretlenségnek az okát kutattam. Az idegrendszer éretlensége több területen is mutatkozik. Látható például impulzivitásban vagy szociális éretlenségben – abban, hogy nehezen tud a gyerek kapcsolódni. Ahogy látom, egyre több az ilyen nehézségekkel küzdő gyermek, akinek segítségre van szüksége. Mivel én hiszek abban, hogy a test, a mozgás a kapocs a készségek megszerzéséhez – és ezáltal egy teljesebb élethez - így a mozgásban kerestem a választ. Ezért tanultam tovább ezen a téren.”

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/08/17/mi-az-a-primitiv-reflexmaradvany-es-hogyan-hat-a-gyerekek-fejlodesere

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >