Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én
A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. augusztus 19.
Középkori hangulat költözik a Belvárosba a Koronázási Ünnepi Játékokkal. Folytatódik az Árpád-kori esték, újra megrendezik a 30. Öreghegyi mulatságot, a X. Koronázási szertartásjáték esti előadása előtt pedig Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet a Zichy-színpadon.

 


Pénteken már délelőtt elkezdődnek a Koronázási Ünnepi Játékok. 10.00 órától egészen 19.00 óráig a Belváros a középkori mesterségek, hagyományőrzők és régizenészek színtere lesz. 10.00 és 18.00 óra között a Szent István Király Múzeum Díszudvarában az Árpád-kori pénzverdével is megismerkedhetnek a családok.

15.00 órától Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza kerül bemutatásra a Zichy ligetben. Az utcaszínházi sorozat során szkeccsjelenetekkel és akrobatamutatványokkal mutatják be II. András és az Aranybulla történetét.

15.30 órától folytatódik az Árpád-kori esték, a Szent István Király Múzeum által az Aranybulla Emlékév alkalmából elindított programsorozata. Ezúttal az Árpád-kor könyvkultúrájáról dr. Rábai Krisztina egyetemi docens tart előadást.

Szintén 15.30 órától visszatér egy másik hagyományos program, az Öreghegyi mulatság a Bory téren. 16 órától a Fiskális út – Pozsonyi út körforgalomnál sor megkoszorúzzák A szőlőműves című szobrot, amellyel Nagy Benedek azoknak állít mementót, akik az egykori Noé-hegyen évszázados hagyományokat folytatva űzték a szőlőművelés mesterségét.

A 30. Öreghegyi mulatság színpadi programja:

-          15.30 Gólyalábas mutatványosok
-          16.15 Kacor király és a Kalóz – a Kámfor Zenés Bábszínház előadása
-          17.00 Borlovagrendek zenés felvonulása, borlovagavatás
-          17.15 dr. Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntője. A bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg.
-          18.00 Gólyalábas mutatványosok
-          18.15 Főnix Rock and Roll SE táncbemutatója
-          18.30 Ünnepi zenekosár – Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita műsora
-          19.30 Szűcs Judith koncertje
-          21.00 Utcabál Danics Dórával és a Fantom zenekarral
-          23.45 Lézershow, majd Il Silenzio


A Belvárosban kora este is számos program várja a Királyi Napok forgatagában a látogatókat. 18.00 és 19.00 óra között az Álomzug Társulás Szépenszóló Fütyöri című zenés bábelőadását láthatják a Szent István Király Múzeum Díszudvarában, míg a Rendház épületben 18.00 órától szubjektív tárlatvezetést és kerekasztal-beszélgetést rendeznek Szikora Jánossal és a Koronázási szertartásjáték résztvevőivel.

19.30 órától a Zichy-színpadon a The Big Rock Band, azaz Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet. Műsorukban jól ismert rockslágerekkel készülnek, olyan együttesek és rockzenészek dalait adják el új köntösben, mint a Queen, az Edda, vagy éppen Tina Turner.

21.00 órától a Nemzeti Emlékhelyen kezdődik a X. Koronázási szertartásjáték. A III. András: Az utolsó aranyágacska című előadást Szikora János rendezésében viszik színpadra. Jegyinformáció: www.koronazas.hu, esőnapok: augusztus 22., 23.

21.00 órától mozgó történelmi képregényben elevenedik meg II. András és az Aranybulla története. A mozgóképet a ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatára vetítve láthatják.

A Székesfehérvári Királyi Napok részletes programja a https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ oldalon olvasható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >