Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ars Sacra Fesztivál – Székesfehérváron négy helyszínen, öt programmal
Ars Sacra Fesztivál – Székesfehérváron négy helyszínen, öt programmal Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. szeptember 16.
Kamaramuzsika, kórushangverseny, irodalmi est, kiállítás és ismeretterjesztő előadás szerepel a szeptember 17-én kezdődő Ars Sacra Fesztivál székesfehérvári eseményei között.

 


„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”(Jn13,34) – ez a mottója a XVI. Ars Sacra Fesztiválnak. Az országos eseményt, a hagyományok szerint szeptember harmadik hetében, idén 17-25. között rendezik meg. A műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat bemutató ingyenes programkínálatból négy székesfehérvári eseményt ajánlunk:

Inspiratio - Bibliai illusztrációk címmel nyílik Balás Benedek grafikusművész kiállítása szeptember 16-án, pénteken 17 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. „A Bibliához – Isten üzenetéhez – csak nyitott szívvel tudok közeledni; ez segít az ember és Isten kapcsolatának magasságait és mélységeit egyaránt átélni és újragondolni. A munkámra leginkább személyes lelki, szellemi és alkotói utazásként tekintek.” – vallja az alkotó. A tárlatot Sára Ernő, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész nyitja meg. Közreműködik Rezsnyák Róbert operaénekes.

Az Ars Sacra Fesztivál első hétvégéjén a zenéé lesz a főszerep. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban szeptember 17-én, szombaton 18 órakor Fény és erő címmel folytatódik a Zene-szó kamarakoncertsorozat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek előadásában. Az Ottmár Dávid (trombita), Nagy Eleonóra (trombita), Kovács Gergely (kürt), Balogh Sándor (harsona), Pék András (tuba) alkotta rézfúvós kvintett előadásában többek között Vivaldi, Gershwin, Polack és Hazel művei hallhatók. A házigazda dr. Szabó Balázs zenetörténész, az ARSO művészeti tanácsadója lesz.          

Vasárnap, szeptember 18-án 18 órakor kezdődik a székesfehérvári Primavera Kórus hangversenye. A maroshegyi Szent Kristóf-templomban a szentmisét követő hangversenyen felcsendülnek Liszt Ferenc, C. Saint-Saëns, A. Dvořak, Kodály Zoltán, Halmos László, G. Young, Szőnyi Erzsébet, S. K. Albrecht, Daróci Bárdos Tamás, Berkesi Sándor és Tillai Aurél művei. A hangversenyen szólót énekel György Lászlóné és Gáspár Ottokár. Vezényel Reiner Renáta és Szarka Andrea.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban szeptember 20-án, kedden folytatódik a Zarándoklatok és Székesfehérvár című sorozat. Dreska Gábor történész „Egy kapucinus kegyhely tündöklése a 18. században." Búcsújárás Bodajkon egykor (és ma) címmel tartja előadását 17 órától.

Az Ars Sacra Fesztivál fehérvári programjai szeptember 22-én, csütörtökön 18.30 órakor egy különleges előadással zárulnak. Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész „Éltem egyszer én…” Márai és a vers című Márai Sándor-estje, amelyen Szabó Máté cimbalomművész működik közre, a lírikus Márait mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum udvarán.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >