Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Városi bélyegkiállítás az Aranybulla Emlékév tiszteletére
Városi bélyegkiállítás az Aranybulla Emlékév tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. szeptember 22.
Függőpecsét készítéssel, kihelyezett postával és az Aranybulla Emlékév tiszteletére, a Magyar Posta által kibocsátott Aranybulla-emlékbélyeggel is várta az érdeklődőket a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör városi bélyegkiállításán.

 

 

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban szombatig látogatható tárlatot Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke nyitotta meg. Az Aranybulla bélyegeken és érmeken megjelenő emlékezetpolitikájáról dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója adott történeti áttekintést.

A pecsétviasz illata fogadta a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház nagytermébe belépőket, akik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör éves kiállítására érkeztek.  Mórocz Istvánné Aranykoszorús könyvkötő mester az általa készített, míves „Aranybulla Emlékév 2022” emléklapokat látta el a város címerét ábrázoló függőpecséttel. A „Szent István, az 1000 éves magyar államiság, Székesfehérvár és az Aranybulla” című kiállítás résztvevői választhattak a különböző színekben készült emléklapok közül, amelyek mellé egy emlékéves logóval ellátott bőrkorongot is vihettek. A teremben kihelyezett posta is működött, ahol többek között az Aranybulla Emlékévre készült, Kontuly Béla festményét ábrázoló emlékbélyeget is beszerezhették a gyűjtők. Az emlékév előtt tisztelgő kiállításon több mint 30 tablón láthat különleges, tematikus bélyegeket a látogató.

Az esemény megnyitóján Laczi Zoltán, a Városi Bélyeggyűjtő Kör elnöke felidézte az elmúlt egy év eseményeit. Mint mondta, a járványidőszakot követően örömmel rendezték meg tavaly októberben az éves kiállítást, majd számos oktatási intézményben tekinthették meg a diákok azt a vándorkiállítást, amelyet a tagtársak gyűjteményeiből állítottak össze, népszerűsítve ezzel is tevékenységüket. Az idei évben a szervezet is csatlakozott az Aranybulla Emlékévhez: előadást tartottak a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállításhoz kapcsolódva. A szerdán megnyílt tárlaton az Aranybulla mellett megjelenik Szent István és a magyar államiság története is. A székesfehérvári Stokinger József gyűjtő Szent Istvánhoz kapcsolódó anyagából ex librisek is láthatóak.

A mostani tárlaton a Városi Levéltár és Kutatóintézet két tablója is látható, amely az Aranybulla-emlékmű történetét dolgozza fel. “Emlékezetpolitika érmeken, bélyegeken” címmel tartott előadást dr. Csurgai Horváth József. A Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója szólt arról, hogy városunkban Szent István tevékenységének és egyéniségének felidézésére Székesfehérváron szinte folyamatosan sor került az elmúlt évszázadokban. Szólt az Aranybulla-emlékmű állításának történetéről is, hiszen az első emlékművet 1922-ben állították a Csúcsos-hegyen. Az emlékmű a II. világháború vérzivatarában, sajnos oly mértékben megsérült, hogy el kellett távolítani. Ezt követően a Városháza Dísztermében elkészült Kontuly Béla alkotása, a Milleniumi-emlékmű, valamint az Aranybulla-emlékmű is, amelyekkel az utódok tisztelegtek a törvény kiadásának évfordulóin. 

A kiállítást Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke nyitotta meg. Rendhagyó módon táskával kezében lépett a hallgatóség elé, amelyből gyermekkori bélyeggyűjteményét vette elő, ezzel is tisztelegve a bélyeggyűjtő kör tevékenysége, tagjainak elhivatottsága előtt.

A kiállítás csütörtökön és pénteken 10-18, szombaton 15.30-17.30 óra között látogatható a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >