Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Klímastratégia létrehozása és szemléletformálás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. szeptember 23.
Az átgondolt, gazdaságos energiafelhasználás, a zöldfelületek növelése, a károsanyagkibocsátás csökkentése is szerepel a város klímastratégiájában, amely meghatározza a következő éveket – hangzott el a „Klímastratégia létrehozása és szemléletformálás Székesfehérváron” KEHOP-1.2.1-18-2019-00250 számú pályázat csütörtöki zárórendezvényén.

 

A projekt legfontosabb célja egy fenntartható, megvalósítható klímastratégia megalkotása volt, mely választ ad arra, miként lehet települési szinten, Székesfehérváron a klímaváltozás folyamatát lelassítani, illetve milyen lehetőségek vannak a megváltozott éghajlati körülményekhez való alkalmazkodásra.


Sikeresen zárult a „Klímastratégia létrehozása és szemléletformálás Székesfehérváron” projekt. A stratégia létrehozása azért volt nagyon fontos, mert segítségével megismerhető, hogy a klímaváltozás mely problémakörei érintik leginkább Székesfehérvárt, ennek alapján pedig milyen konkrét stratégiát hozhatnak létre a problémák kezelésére. A projektzáró rendezvényen Mészáros Attila alpolgármester visszatekintett az elmúlt időszakra: miután elfogadta a közgyűlés a város klímastratégiájának kidolgozását, interaktív, klímastratégiára épülő kétalkalmas szemléletformálási programot valósítottak meg. Szólt a Klímabarát Fehérvár elnevezésű rendezvénysorozatról, és kiemelte a „Green City Solutions- Zöld város a klímaváltozás tükrében” című nemzetközi konferenciát, ahol Székesfehérvár testvérvárosai, Opole, Kranj, Kemi és Schwäbisch Gmünd is bemutatták településük klímavédelmi törekvéseit. Az alpolgármester kiemelte, hogy a városban sok olyan fejlesztés valósul meg, amely hozzájárul a klímastartégiában meghatározott célok teljesítéséhez. Példaként említette a Zöld város – Fehérvár Tüdeje programot, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációját, az elektromos buszok forgalomba helyezését. A jelenlegi helyzetben az önkormányzat, lehetőségeihez mérten, még inkább az energiahatékony fejlesztéseket szorgalmazza.

Magyar László, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület szakértője elmondta: a stratégia célja egyrészt, hogy a település klímaszempontú helyzetelemzését elvégezze, mind az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából, mind a klímaváltozás miatt fennálló hatásokhoz történő alkalmazkodás kérdéskörében. Ezt a klímaszempontú beavatkozások kijelölése követi, a megvalósításához szükséges keretrendszer és finanszírozási szükségletek meghatározásával. Székesfehérvár Önkormányzata együttműködő partnerei, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a Depónia NKft. és a Széphő Zrt. közösen vettek részt a klímastratégia kidolgozásában. A városi üvegházhatású gázok leltár kidolgozásának elsődleges célja, hogy képet kapjunk arról, helyi szinten melyek a fő kibocsátó ágazatok, és milyen időbeni tendenciák tapasztalhatók ezeken a területeken. Az intézkedési terv a klímastratégia alappillére, mely konkrét gyakorlati megoldásokat rögzít. A klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás a helyi lakosság körében és bevonásával egyéni, közösségi-szervezeti szinten is teljesült a projekt szemléletformáló elemeinek köszönhetően és a stratégia tervezési, társadalmasítási folyamata során, tette hozzá a szakértő.

A klímastratégia kapcsán megvalósult szemléletformáló programok között szerepelnek a városkörnyéki tájegységeket bemutató Ökotúrák is. A tavaszi programban összesen több mint 150 túrázó ismerhette meg a klímaváltozás hatásait például a Sárvíz Völgye, a Sóstó vagy az Aszal-völgy állat- és növényvilágára. Az őszi ökotúrák megszervezése jelenleg zajlik, a tervek szerint októberben a Vértes, az Alcsúti Arborétum és a Dinnyési Fertő élővilágát mutatják be, opcionális helyszínként pedig Tác-Fövenypuszta és a Székesfehérvári Sóstó területén kirándulhatnak majd az érdeklődők ingyenes szakvezetéssel. Az Európai Mobilitási Hét keretében az érdeklődők többek között kipróbálhatták a hőkamerát vagy a légszennyezettség mérését. A város iskoláiban egy nagyszabású szemléletformáló akció keretében a tanulók játékos és tapasztalati keretek között ismerkedhettek a klímavédelemmel és gyarapíthatták tudásukat. A lakossági tájékoztatást a  https://tegyunkegyutt2030.hu oldal létrehozása és fejlesztése is szolgálja, ahol a klímaváltozással kapcsolatos hírek, események, programok szerepelnek, továbbá olvasható a Klímastratégia is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >