Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Szelfik a reformok korából (könyvajánló)
Szelfik a reformok korából (könyvajánló) Nyomtatás E-mail
Írta: Orbán Orsolya   
2022. szeptember 27.
Szelfi és a reformerek? Facebook és Insta a reformok korában? Van olyan történelemkönyv, amivel fel lehet kelteni a kamaszok érdeklődését? Milyen lenne, ha Kossuth vagy épp Petőfi a mai 10-16 évesek nyelvén szólalnának meg? Lőrinc László új, 25 szelfi a reformok korából című könyvével diákot-tanárt-szülőt is szórakoztató módon, újszerűen mutatja be a 1830 és 1900 közötti magyar történelmet.

Megérkezett Lőrinc László könyvsorozatának negyedik, befejező része, 25 szelfi a reformok korából címmel, amelynek fő célja, hogy a 10-16 éves diákok még közelebb kerüljenek a tankönyvekben unalmasan ábrázolt, száraz tényekig lecsupaszított történelemhez.

A 25 szelfi az Árpád-korból, a 25 szelfi a török korból és a 25 szelfi a felvilágosodás korából után ezúttal is a magyar történelem ismert és kitalált szereplői fotózkodnak, hogy segítsenek megérteni az 1830 és 1900 közötti időszakot.

A negyedik kötet kicsit szeretne kitűnni a többiek közül, ami – valljuk be – elnézhető egy sorozatdarabnak. Az új képi és szöveges megoldások felvillanyozták az írót és Rátkai Kornél grafikust is. Ahogy korábban, úgy most is találunk a szelfik között képregényt, de a nagyszabású reformokat és az 1848-as forradalmat felvázoló kötet további merész ötletekkel is él:

Clark Ádám hajmeresztő live-ot indít a Dunán, 1848 márciusára eseménymeghívás érkezik, Kossuth challenge-ben toboroz előfizetőket, Metternichről gonoszkodó mém születik, közösségi csoportokban eltűnt tárgyakat és személyeket keresünk, Szekszárdon pedig Liszt Ferenc luxushintóját hájpolhatjuk.

Az előző kötetekben is keveredett a mai szleng és hétköznapi laza beszéd a régi kifejezésekkel. Ezúttal közelebb járunk a mai korhoz, így jól érthető, stílusban illeszkedő eredeti idézetekkel színesedhettek a kommentek, amiket dőlt betűvel szedtünk.  

A 25 szelfi sorozat abban az időpillanatban ér véget, amikor történelmünkben megjelennek az igazi fotószelfik, és így a történetietlen füllentések elveszítik érdekességüket.

A fejünkben élő szentek és királyok, pásztorok és parasztok, szerzetesek, udvarhölgyek vagy éppen reformerek sztereotip, szoborszerű alakjai Lőrinc László könyvei révén megdőlnek, és megkönnyítik annak elképzelését, hogy elődeink ugyanúgy szelfiztek, posztoltak és kommenteltek volna, mint a mai komoly politikusok és egyházi személyiségek. 

A 25 szelfi a reformok korából 2022. október 2-án, vasárnap 10 órakor kerül bemutatásra a Nemzetközi Könyvfesztiválon. A dupla könyvbemutatón Lőrinc László mellett Igaz Dórát – a Digitális tanárnő kérem! című könyv szerzőjét kérdezi Jocó bácsi a kötetek születéséről és az alternatív tanítás és tanulás lehetőségeiről. Az eseményről még több információ itt található: https://fb.me/e/ayUpRJ0BG

 

Könyv: 25 szelfi a reformok korából (Lőrinc László)

 

A könyvről

„Az olvasó egy négyrészes könyvsorozat befejező kötetét tartja a kezében. Ahogy ez egy rendes, magára valamit is adó kötettől elvárható, igyekszik szépen beállni a sorba, illeszkedni az előzőekhez. Így ő is 25 fejezetből áll, melyek mindegyike egy-egy történelmi időkben készült „fényképpel” kezdődik. Többségük ezúttal is szelfi, mert a mobil kamerája előtti pózolás olyan szokás, aminek a régiek is nehezen álltak volna ellen. A képekhez pedig a posztoló ismerősei kedves vagy kellemetlenkedő, egymással is civakodó, néha borzalmas helyesírású kommenteket fűznek.

Ezúttal 1830 és 1900 közötti „fotók” sorakoznak a kötetben, az elsőt még maga Széchenyi István, az utolsót Ady Endre posztolta egy közösségi oldalon.”

A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt... részekben ezúttal is megszólal az író történelemtanári lelkiismerete, és elárulja, hogy a régi időkbe füllentett fotózkodás mellett még milyen mozzanatok kitaláltak, és mit tudunk ma a bemutatott személyekről és eseményekről.

 

A szerzőről

Lőrinc László történelem- és drámatanár, számos történelemtankönyv, segédkönyv és történelmi cikk szerzője, a legendákat cáfoló tenyleg.com oldal elindítója és szerkesztője.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >