Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mihály-napi sokadalom népi hagyományőrzéssel és vásárral
Mihály-napi sokadalom népi hagyományőrzéssel és vásárral Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. október 04.
Nagy volt a sürgés-forgás hétfőn délután a Széna Téri Általános Iskolában, ahol Mihály-napot ünnepeltek. Az esős idő miatt ezúttal az intézményben rendezték meg a hagyományos vásárt az iskolai közösség által készített portékákból, a tornacsarnokban pedig hagyományőrző műsort adtak elő a diákok.

 

Legyen úgy, ahogy rég vót…mottóval rendezték meg a Mihály-napi vásárt, melynek több évtizedes hagyományai vannak az iskolában. A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a tantermen kívüli, kötetlen, élményekkel teli tanításra, ennek jegyében teltek a hétfői programok. Az eső miatt ezúttal nem az iskola előtti téren, hanem az intézmény falai között ünnepeltek a gyerekek, a tanárok és a szülők.

A népi hagyományokat idéző műsorban a harmadik évfolyamosok, az iskola kis kórusa és a néptáncszakkör működött közre. Az előadás előtt Deák Lajosné önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. „Fontos, hogy tiszteljük és gyermekeinknek átadjuk a hagyományainkat. A körülöttünk lévő zűrzavaros világban az összefogás és az értékek megőrzése, megbecsülése nagyon lényeges dolog.” – fogalmazott, majd megköszönte a gyerekek, a tanárok és a szülők közreműködését.

Kolatné Kovács Viktória igazgatóhelyettes népi hiedelmeket, hagyományokat idézett fel a köszöntőjében. Elmondta, hogy Mihály-napkor őszbe fordul az idő, és régen a falusi emberek a télre készülődtek ilyenkor.  Befejezték a földmunkát, a betakarítást, az állatokat behajtották a téli szálláshelyeikre, és maguk is elvonultak pihenni. Ha megengedhették maguknak, mulatoztak, lakodalmakat és nagy vásárokat tartottak, ez volt a szokás régen a Széna téren is. Ennek hagyományait idézik fel minden évben az iskolai vásárban.

A műsorral nyitották meg a Mihály-napi „bazárt”, ahol a szokásokhoz híven a tanulók, a pedagógusok és a szülők által készített portékákat kínálták. Ékszerek, asztaldíszek, édességek, iskolai használati tárgyak és megannyi más hasznos apróság közül lehetett választani.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >