Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületegyüttesét
Átadták a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületegyüttesét Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. október 06.
Ünnepélyes keretek között adták át a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületét. A mintegy 4,3 milliárd forintból megvalósult beruházás során egy modern, XXI. századi elvárásoknak megfelelő épületben két tornacsarnokot, osztálytermeket, dísztermet, étkezőt és egy tanári szobát alakítottak ki.

 

2017 végén a támogatói szerződés aláírásával indult és 2022 szeptemberében – négy hónappal a tervezett határidő előtt – a használatbavételi engedély átvételével zárult az a nagyszabású fejlesztés, amelynek köszönhetően egy új épülettömbbel bővült a Ciszterci Szent István Gimnázium. „Milyen gazdag a múlt, amely bennünket körülvesz Fehérváron. Szinte harapni lehet a történelmet.” – kezdte köszöntőjét az ünnepélyes átadáson Bérczy Bernát. A zirci ciszterci apát emlékeztetett arra, hogy 1702-ben indítottak jezsuita atyák középfokú oktatást a városban. Az iskolaépületet 1813-tól, a jezsuiták feloszlatása után a ciszterciek vették át. E falak között tanult többek mellett Reguly Antal nyelvész, Vajda János és Vörösmarty Mihály költők, Ybl Miklós építész, Semmelweis Ignác, valamint Klebelsberg Kunó is. Az intézmény 1921-ben vette fel Szent István nevét és 1932-ben költözött a Fő utcai Rendház épületből a jelenlegi helyére. Az 1950-es államosítás után 1992-ben került vissza az egyházhoz. 2014-re az iskola szűknek bizonyult, hiszen 750-800 fő járt ide, így szükségessé vált a bővítés.

A 2017-ben indult beruházás megvalósításához először 2,7 milliárd, majd 1,67 milliárd forintos támogatást kapott a Ciszterci Rend a kormánytól. Így elindulhatott a fejlesztés első üteme, amelyben megépült a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem, míg a második ütem keretében 12 tantermet és egy tanári szobát alakítottak ki. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Szent Bernát „Lángolj és világíts!” gondolatát idézve arra kérte a ciszteres diákokat, hogy az itt tanultakat és azt a közösségi szeretetet, értékeket tovább kell adni, nem szabad elbújni, magukban tartani. A keresztény értékek őrzése és továbbadása hatalmas felelősség és lehetőség is egyben – hangsúlyozta. 

„Jó érzés bejönni ide, ahol az épület falai között szimbolikusan megjelenik több száz év, közössége nemcsak a múltjában, hanem a jelenében is él.” – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes.  Klebelsberg Kunót idézte, aki a népiskolai program mellett egy évszázada így érvelt: vannak dolgok, amelyeket sem törvénnyel, sem lelkesedéssel, sem ékesszólással nem lehet segíteni, hanem téglával és malterrel.  „Klebelsberg Kunó egykori iskolájában vagyunk, és amit ő elkezdett száz éve, azt igyekszünk folytatni.” Az elmúlt évtizedben 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg, épült 32 új tanuszoda, 48 tornaterem, 33 iskolabővítés volt és 7 új iskola épült. Mintegy 26 milliárd forintból korszerű, digitális környezet teremtettek 2800 helyen, 4000 wifi-kiépítés és 2000 sávszélesség-bővítés történt, továbbá csak idén 120 ezer laptopot osztottak ki tanárok és diákok között – összegezte az eredményeket.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, akinek családja ezer szállal kötődik nemzedékeken át az iskolához, megtisztelőnek nevezte, hogy közreműködhetett a fejlesztésben. „A Ciszterci Szent István Gimnázium nagymúltú iskola a városban. A tanárok és diákok lelke tette naggyá ezt az iskolát a múltban és teszi azzá a jelenben is.” A város közössége nevében mondott köszöntetet Székesfehérvár polgármestere a ciszterci rendnek, hogy belevágtak a bővítésbe, a kormánynak a többszöri támogatásért, a kivitelezőknek a létrejött szép és modern alkotásért, a tanároknak és a diákoknak a türelemért, hiszen egyszerre zajlott az építkezés és folyt a tanítás. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a városban jelenleg is több iskola újul meg – egyházi, alapítványi és állami egyaránt. Mint mondta, a Teleki tervezése megkezdődött, a Kodolányi, a Tóparti és a Vasvári is megújul, és olyan terek épülnek, amelyek a közösséget erősítik.

Az ünnepi eseményen a beszédeket követően a volt ciszteres diák, Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke szavalta el az egykori tanár, Bokros János Óda az alma materhez című versét, míg a gimnázium kórusa hangszerrel kísért dicsőítő énekeket adott elő. A műsort követően az udvaron Bérczy Bernát  apát szentelte meg az új épületet az udvaron, majd Dékány Árpád Sixtus emeritus zirci apáttal és Brückner Ákos Előddel, a gimnázium spirituális vezetőjével együtt bejárva az épületet szentelték meg az új helyiségeket, amelyet az iskola diákjai örömmel vettek birtokba.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >