Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Hangos” séta a Várfok utca 1. szám udvarában
„Hangos” séta a Várfok utca 1. szám udvarában Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. október 07.
Áll Székesfehérváron egy háromemeletes, igényes, modern sarokház, amely az országos nyugdíjpénztár számára készült 1938-ban, Kotsis Iván terve szerint. A ház helyén 1826-ban hasonló beépítés volt. Az egykori városfal és a déli rondella nyomvonala átszeli az ingatlant. A ház múltját két emléktábla őrzi, jelenét lakói élik, és tesznek arról, hogy jövője is szép legyen.

 

A Várfok utca 1. szám belső udvara idén nyáron megújult: a tervezést, kivitelezést dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra indította el és valósította meg lakótársaival. Ennek köszönhetően ma már egy mediterrán ország hangulatát idéző, színes, virágos terecske színesíti az ott élők mindennapjait. Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában e közösségi tér születéséről hallhatnak.


Globális felmelegedés, energiaválság, környezeti katasztrófák, társadalmi konfliktusok… a világot sújtó, az emberek vállára komoly terhet rakó problémák, amelyeket sajnos nem lehet egy varázsütéssel eltüntetni.  Azért azonban, hogy ne csak jelenünk, hanem a minket követő generációknak jövője is legyen ezen a Földön, mi magunk is sokat tehetünk. Gondolok itt csak néhány példát említve a szelektíven gyűjtött szemétre, az esővíz hasznosítására, a házunk előtt lévő növényzet gondozására, kis közösségi tereink szebbé tételére a környezet érdekében, míg a konfliktusok enyhítésére társadalmunk alakításán, egy-egy területen élők, dolgozók, közös tevékenységet végzők összefogásán is sok múlik.

A jó példák követőkre találnak. A lakótelepi házak előtt egyre több helyen alakítanak ki kiskerteket az ott élők. Van, ahol a virágok mellett már padok, asztalok is állnak. A belvárosi házak udvaraiba ugyan ritkábban tekinthetünk be az utcáról, ám az elmúlt időszakban számos helyen várták nyitott kapukkal a látogatókat. A teljesség igénye nélkül: az Oskola utca 10., a Liszt Ferenc utca 11., a Kossuth udvar, vagy éppen a Fő utca 3. szám alatt rendszeresen szerveznek kulturális eseményeket. Ám nemcsak a nagyközönségnek, hanem a zárt udvarok lakóközösségének is fontos, hogy harmonikus környezetben éljen – vallja dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra, aki a Várfok utca 1. szám lakójaként kezdeményezte a belső udvar felújítását, és idén nyáron meg is valósította. Ennek köszönhetően ma már egy mediterrán ország hangulatát idéző, színes, virágos terecske színesíti az ott élők mindennapjait. Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában e közösségi tér születéséről hallhatnak.

Az adás elérhető a https://anchor.fm/fehervar  vagy a https://open.spotify.com/show/6UivQcpSxGjumUF8ILOsbY oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >