Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vezess, elemezz, dönts! – menedzserversenyt rendeztek az Óbudai Egyetemen
Vezess, elemezz, dönts! – menedzserversenyt rendeztek az Óbudai Egyetemen Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. november 11.
Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

 

A 9-13. évfolyamosoknak szóló, a műszaki menedzser képzést támogató versenyt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán szervezték meg hagyományteremtő szándékkal, a Mondelez Hungária Kft. együttműködésével. Székesfehérvárról és az ország több városából összesen 56 középiskolás érkezett, a fiatalok csoportokban versengtek a valódi munkahelyi szituációkat imitáló körülmények között. Különböző projekteken dolgoztak, játékos csoportmunkákban vettek részt, megmutatták, hogy mennyire kreatívak, együttműködőek, rugalmasak, kommunikatívak és hogyan tudják elsősorban önmagukat menedzselni.

Dr. Pogátsnik Monika, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, a verseny ötletadója hangsúlyozta, a munkaerőpiacon való érvényesüléshez az úgynevezett kemény készégek (hard skills), vagyis az elméleti, szakmai, gyakorlati tudás mellett elengedhetetlenül fontosak a puha készségek (soft skills), azaz a csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldó és kommunikációs készség, az empátia, a rugalmasság, az együtt gondolkodás és a megoldások megtalálása. Ennek felmérésére szolgált a verseny. 

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, Székesfehérvár a magyar gazdaság egyik központja, ahol nagyon fontos az egyetemi képzés. Az ipar és a város közös erőfeszítések által igyekszik meggyőzni a fiatalokat arról, hogy válasszák a helyi felsőoktatást, maradjanak itthon vagy jöjjenek Székesfehérvárra. A versenyekbe bevonják a középiskolásokat, hogy felfedezzék és a fejlődésben segítsék a tehetségeket. „Az ember élete elemzésekből, döntésekből áll, ami nagy kihívás és felelősség is. Nem baj, ha ezt már középiskolás korban megízlelitek, és elkezditek tudatosan építeni a készségeiteket, a képességiteket (…) Egy ilyen verseny nagyon jó alkalmat és lehetőséget ad erre!” – emelte ki köszöntőjében a városvezető.

Prof. Dr. Györök György, az ÓEAMK dékánja arról beszélt, szeretnék minél inkább kinyitni és megmutatni az egyetemüket a versenyek által is, az ipar szereplőivel együttműködve. Úgy fogalmazott: „Az egyetem nem egy fikció! Élhető, emberbarát környezetet kínál a továbbtanulóknak. A versennyel az volt a célunk, hogy a fiatalokat bevonzzuk az egyetemi környezetbe, és élményteli napot szervezzünk számukra.”

Györök Zsófia, a Mondelez Hungária Kft. HR vezetője elmondta: cégük egy óriási multinacionális vállalat, világszerte 80 ezer munkáltatót foglalkoztat, a központja Chicago-ban van. Székesfehérváron három kategóriában – csokoládé, cukorka és keksz – zajlik a gyártás, és számos területen foglalkoztatnak mérnököket. Hosszú távon tervezik a stratégiai utódlást, éppen ezért fontos tudniuk a fiataloknak, hogy a munkáltatók milyen szempontok alapján választják ki az alkalmazottaikat, és melyek azok a vizsgált kompetenciák, melyekre a cégek kiemelten figyelnek. Ebben segít a verseny.

A diákokat 5 csoportra bontva versenyeztették, a csoportokat egy-egy faciliátor és két-két  megfigyelő vizsgálta. Nem a megoldások megtalálása, hanem kifejezetten a résztvevők együttműködésének, talpraesettségének értékelése volt a cél a különféle feladatok, munkáltatói kiválasztások során. Végül a 15 legjobban teljesítő diákot jutalmazták egyetemi és céges ajándékokkal. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >