Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow 7. Európai Art Mozi Nap a Barátságban
7. Európai Art Mozi Nap a Barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. november 12.
Európai és magyar filmek jóval a hazai premier előtt: november 13-án, vasárnap remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a mozirajongókat az Európai Art Mozi Nap, a művészmozik és az európai film ünnepe, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg. A rendezvénynek idén is résztvevője a fehérvári Barátság mozi.

 

Európa ismét mozizni megy! Hetedik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

A résztvevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi, így a fehérvári Barátság mozi – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Idén a hazai programban a Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és zenés dokumentumfilmen át családi kalandfilmig változatos műfajokban izgalmas új alkotások szerepelnek, nemzetközi koprodukciók és új magyar filmek egyaránt. A programhoz csatlakozott hazai mozik ezekből válogatva egyedileg alakították ki november 13-i műsorukat, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy az Európai Art Mozi Nap vetítésein elsőként láthassák ezeket az alkotásokat, akár hetekkel vagy hónapokkal az országos bemutató előtt.

A Barátság mozi úgy választott ki négy filmet a kínálatból, hogy aki mindegyiket meg szeretné nézni, változatos élményben részesüljön. 13 órakor A mi Kodályunk 2. – Psalmus Hungaricus című magyar zenés dokumentumfilmmel indul a program: Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza föl, a remekművet állítva a középpontba.

Új magyar romantikus vígjáték lesz a nap második előadása 14.45-kor. A Veszélyes lehet a fagyi hősei ikrek: Adél (Stork Natasa) radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva (Stork Natasa) pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak.

Fél öttől egy újabb műfaj a vásznon: az Isten földje című dán történelmi dráma a cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójának versenyfilmje volt. A 19. század végén egy dán pap Izlandra érkezik, hogy a távoli szigetország egy eldugott részén templomot építsen és az embereket fotózza. Minél több időt tölt a zord időjárás sújtotta országban és a zárt közösségben, annál nagyobb erkölcsi és vallási kihívást jelent számára eredeti küldetése.

A nap zárófilmje az Alcarràs című spanyol filmdráma lesz 19 órától. A Berlinale Arany Medve-díjas alkotásának helyszíne Alcarràs, egy kis spanyol falu: itt a Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó is lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek. A család most először néz szembe egy bizonytalan jövővel, az otthonuknál is többet veszíthetnek.

Jegyek már válthatók a www.baratsagmozi.hu oldalon és a mozi pénztárában.

Találkozzunk november 13-én és ünnepeljük újra együtt az európai mozit!

7. Európai Art Mozi Nap

2022. november 13., vasárnap, Barátság mozi
13.00    A mi Kodályunk 2. – Psalmus Hungaricus • magyar zenés dokumentumfilm, 81 perc, 2022 (12)
Rendező: Petrovics Eszter
Szereplők: Fekete Gábor, Radnóti Róza
Magyarországi bemutató: 2022. december 1. (Pannonia Entertainment)

14.45    Veszélyes lehet a fagyi • magyar romantikus vígjáték, filmdráma, 90 perc, 2022 (16)
Rendező: Szilágyi Fanni
Szereplők: Stork Natasa, Patkós Márton, Szabó Máté
Magyarországi bemutató: 2022. november 17. (Mozinet)

16.30    Isten földje • dán-izlandi-svéd történelmi dráma, 138 perc, 2022 (16)
Rendező: Hlynur Pálmason
Szereplők: Ingvar Sigurdsson, Isar Szan Gautason, Fridrik Fridriksso
Magyarországi bemutató: 2022. december 1. (Vertigo Media Kft.)

19.00    Alcarràs
– spanyol filmdráma, 120 perc, 2022 (12)
Rendező: Carla Simón
Szereplők: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset
Magyarországi bemutató: 2022. december 8. (Vertigo Media Kft.)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >