Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Deák Hajnalka kapta a Pro Caritate-díjat
Deák Hajnalka kapta a Pro Caritate-díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. november 12.
A szociális ágazatban dolgozókat köszöntötte Székesfehérvár Önkormányzata a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban rendezett ünnepségen pénteken. Hagyományosan ezen az eseményen adták át a “Pro Caritate Albae Regiae” díjat, melyet idén az intézmény dolgozója, Deák Hajnalka vette át. A szociális terület valamennyi munkatársának dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester fejezte ki a köszönetét a város egész közössége nevében.

 

 

A szociális munka napját november 12-én ünnepeljük. Az International Federation of Social Workers, azaz a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetségének javaslatára 1997-ben jelölték meg ezt a napot, amikor világszerte felhívják a figyelmet a rászorulókkal, az elesettekkel, az ápolást igénylőkkel foglalkozó szakemberek munkájára.

Hagyomány, hogy Székesfehérvár Önkormányzata ünnepségen köszönti a szociális intézmények dolgozóit, és mond köszönetet a város egész közössége nevében. Az idei ünnepséget a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban rendezték meg, ahol a gondozottak adtak megható, zenés-verses műsort. A produkció a szív erejéről, az önzetlenségről, az elfogadásról és hangsúlyozottan a szeretetről szólt. Szent István városához méltóan az István, a király című rockopera dallamai is felcsendültek a műsorban.

A produkciót követően dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelent intézményi vezetőket, vezető-helyetteseket. Elhangzott, hogy a jövőben mindig egy-egy adott szociális intézményben rendezik meg az ünnepséget, így ott mondanak köszönetet, ahol a munka valójában zajlik. „Büszkék lehetünk a székesfehérvári intézményrendszerre! Látjuk, hogy az itteni munka nagy szeretettel végezhető szolgálat, ugyanakkor nehéz kihívás is, amely emberséget és szakértelmet egyaránt megkíván. Ez a szociális szféra minden területére igaz!”

Elhangzott, hogy a pandémia óriási erőfeszítést igényelt valamennyi szociális intézménytől és szakembertől, majd a háború kitörése, a menekültek ellátása is komoly kihívásokat hozott, végül pedig jött az energiaválság, ami különösen érinti ezt a rendszert. A lelkiismeretes szakembereknek köszönhetően azonban az ellátás stabilitása és biztonsága nem kerül veszélybe. A város egész közösségének köszönete egyetlen naphoz kötődik ugyan, ám ott van az év minden időszakában, a szürke hétköznapokon is.

A polgármester arról is beszámolt, hogy átalakítás előtt áll a szociális ágazatra vonatkozó jogi keretrendszer, amely kitüntetett helyet és szerepet fog szánni az önkormányzati fenntartású intézményeknek és az ott dolgozóknak. Ez – reményei szerint – a szféra nagyobb megbecsülését is fogja jelenteni. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata a nem könnyű költségvetési helyzetben is fenn kívánja tartani a város szociális dolgozói számára létrehozott hűségjutalom rendszerét.

A köszöntő után Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Caritate Albae Regiae” díjat. A város jeles elismerését Deák Hajnalka, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon munkatársa kapta a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítése, a fogyatékkal élők életminőségének javítása érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként.

Deák Hajnalka 2000 decembere óta dolgozik az intézményben. Gyógypedagógus asszisztensként kezdett, tevékenységével az értelmi és fogyatékkal élő ellátotti kör mindennapjait segítette, színesítette. 2007-ben művelődésszervezői diplomát szerzett, amelyet szabadidő-szervezőként kamatoztatott is az Otthonban, a bentlakásos részlegeken. Folyamatosan képezte magát, így 2012 szeptemberére a szociális gondozói képesítést is megszerezte. Szociális gondozói munkakörbe került át, mely tevékenysége mellett 2014 januárjától az intézményvezető helyettesi feladatokat is ő látja el. Jó szervezőkészségének, pontosságának, lelkiismeretességének köszönhetően biztosított az intézmény bentlakásos részlegeinek folyamatos üzemeltetése, mely nagy kihívást jelentett pandémiás időszakban és a folyamatosan jelentkező szakemberhiány miatt napjainkban is. Erősségei a körültekintés, az intézményi kihívások rendszerszintű kezelése. Mind a rá bízott ellátottak, mind a dolgozók irányában maximális felelősséget vállal.

A díjazott Székesfehérvár összes szociális intézménye nevében megköszönte a város által biztosított hátteret és támogatást.

Az ünnepség Mészáros Attila pohárköszöntőjével zárult. Székesfehérvár alpolgármestere szintén megköszönte a szociális dolgozók egész éves, megfeszített munkáját és hangsúlyozta: az Önkormányzat igyekszik minden feltételt biztosítani annak érdekében, hogy az intézményi munka a lehető legnyugodtabb körülmények között folyjék.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >