Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Száz vonós zenésznövendék közös koncertje Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. november 18.
Egy különleges este részesei lehettek mindazok, akik részt vettek a „100 hegedűs” koncerten. Mese, népdal, filmzene és klasszikusok egymást követve csendültek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székházában rendezett esten, amelyen a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanszakának diákjai játszottak közösen.

 

Egy teremtágító bűbáj bizony hasznosnak bizonyult volna szerdán este az ARSO székházában, amelynek aulájában több százan gyűltek össze, hogy részesei legyenek a „100 hegedűs” estnek. A 4-5 évente megrendezésre kerülő hangverseny különlegessége, hogy a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanszakának diákjai közösen lépnek színpadra. Az alig két hónapja csellózni tanuló, a két-három éve már zeneiskolás és a művészeti képzésben résztvevő zenészpalánta a korcsoportos zenekari bemutatkozást követően együtt muzsikált a hallgatóság legnagyobb örömére.  

A Tálos Edit Alapítvány Tücsök zenekara a Tücsök és a hangya mese átiratát adták elő dalban és hangszeren. A legkisebb csellisták a napot csalogatták elő egy gyermekdallal. A 2019-ben alakult MarCello Együttes Händel Hornpipe műve után a Trónok harca filmzenét szólaltatta meg. Szólót játszott Fóris Abigél csellón, majd a Musica Bella Vonószenekar előadását hallhatta a közönség. A koncert keretében adta át az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bergerné Szőnyi Anna Király Istvánnak, az iskola igazgatójának Hermann László eredeti karmesteri pálcáját, amelyet a hagyaték feldolgozása során találtak meg. Ezt mostantól méltó helyen, az iskola alapítójának emlékfalán láthatják a Zeneiskolába érkezők.

A koncertet követően Bergerné Szőnyi Annát és Király Istvánt az ÖKK Podcast stúdiójában kérdeztük a „100 hegedűs” koncert kapcsán. A beszélgetésből kiderül, hogy a hangszertanulás, ha igazán szereti valaki, könnyű lesz a lelkének, hogy a közös zenélés lényege a megtartó erő, és hogy egy gyors statisztika szerint a felkészülés során mintegy ezerötszázszor hangzik fel a teljes műsor. A legfrissebb adásban a koncertből is elhangzik néhány részlet.


Az adás elérhető a https://anchor.fm/fehervar  vagy a https://open.spotify.com/show/6UivQcpSxGjumUF8ILOsbY oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >