Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
HEROSZ 30 - Három évtized áldozatos munkája az állatokért Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. november 19.
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Fejér Megyei Szervezete. A jeles alkalomból kollégáikat és önkénteseiket ünnepélyes keretek között köszöntötték a Városházán.

 

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület, azaz a HEROSZ Fejér Megyei Szervezete és a – mai nevén – Fehérvári Állatotthon 1992-ben kezdte meg működését a városban. Állatvédelmi törvény híján, külföldi minták alapján kezdték el felépíteni a karanténokat és kenneleket az egykori sertéstelepen. Az azóta eltelt 30 évben az egyesület rengeteget tett az állatok és a felelős állattartás ügyének érdekében. A gazdátlanná vált állatok szakszerű ellátást kapnak, míg új, szerető otthonra nem találnak, de rendszeresen zajlanak a népszerű, vasárnapi kutyaséták is. Zászlójukra tűzték a felelős állattartás ügyét, melynek érdekében nyári táborokat, iskolai bemutatókat szerveznek a fiataloknak.

Pénteken délután a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos köszöntötte a Fehérvári Állatotthon dolgozóit és önkénteseit. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Fehérvári Állatotthon városban végzett munkája kiemelt fontosságú volt az elmúlt 30 évben. „Sokféle módon kapcsolódik a HEROSZ és Székesfehérvár egymáshoz. Fontos, hogy azoknak az elkötelezett szakembereknek és önkénteseknek megköszönjük a munkáját, akik ezt az áldozatos vállalást három évtizede végzik.” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: a város a jövőben is segíteni fogja a HEROSZ Fejér Megyei Szervezetének munkáját.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője hálával és köszönettel fordult a megjelentekhez. Az országgyűlési képviselő elmondta, mindig nagy élmény a HEROSZ székesfehérvári telephelyére látogatni, hiszen felkészült szakemberek, lelkiismeretes önkéntesek felelnek az állatokért. Az elkövetkező időszakra nézve hozzátette, a város és a kormányzat a jövőben is támogatni fogja az állatvédelem ügyét.

 

A Magyar Kormánynak nem lehet más feladata, mint azokat a civil szervezeteket támogatni, akiknél megvan a tudás és tapasztalat az együttműködéshez.” – emelte ki Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Arról is szólt, hogy a HEROSZ és a hozzá hasonló civil szervezetek hosszú évtizedek kitartó munkájával elnyerték a lakosság bizalmát. Ezt az elhivatott küldetést továbbra is támogatni szeretnék a kormányzatban.  „Külön öröm számomra, hogy a HEROSZ hozzájárul a felelős állattartás ügyéhez is. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk az állatvédelemben, egy olyan társadalom kell, ahol az emberek belátással viszonyulnak az állattartás ügyéhez.” – köszönte meg az önkéntesek munkáját a jövő generáció szemléletformálásában.

 

Dr. Berey Attila, a HEROSZ elnöke múltidézéssel kezdte beszédét. Visszaemlékezésében elmondta, hogy a világhírű természettudós, Herman Ottó 1882-ben alapította meg Magyarországon az első állatvédő egyesületet, melynek jogutódjaként működik most országszerte a HEROSZ. Jelenleg is több ezer taggal, éves szinten 800.000 állatról gondoskodnak nap mint nap. Dr. Berey Attila a felelős állattartás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen – ahogy fogalmazott – ezen a téren javuló tendenciákat lát, azonban a szélsőséges esetek továbbra is elborzasztják.

Az Állatotthon mindennapi életébe Krepsz Gyöngyi, a Fehérvári Állatotthon vezetője adott betekintést. Ahogy fogalmazott, a dolgozóik között többen is évtizedek óta végzik a munkájukat a telephelyen, az év 365 napjában. Állatbarát emberekként sokszor lelkileg megviselő feladatot látnak el, azonban a feléjük áradó szeretet és támogatások hatalmas erőt adnak nekik a folytatáshoz.

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester oklevelet és városi ajándékokat adott át a HEROSZ megjelent képviselőinek, majd kötetlen beszélgetéssel folytatták a délutánt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >