Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mi minden állhat a hosszan tartó köhögés hátterében? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. november 24.
Vajon mi állhat a hosszantartó köhögés hátterében? Kizárólag légúti megbetegedés jellegzetes tünetéről van szó, vagy más magyarázat is van? Ennek jártunk utána!

 

 

A hideg idő beköszöntével egyre többen szenvednek a köhögéstől, mely akár az éjjeli, nyugodt alvást is megzavarhatja. Az ember általában ilyenkor azt hiszi, hogy légúti megbetegedés áll a háttérben, ám több oka is lehet annak, hogy valaki köhög.

 

Asztma

Ilyen például az asztma, mely kialakulását előre jelezheti az elhúzódó köhögés. Az asztma a tüdőbe vezető légutak krónikus, gyulladásos megbetegedése, amikor a hörgők simaizmai összehúzódnak és a tüdőben lévő sejtek több nyákot termelnek – fokozva így a szűkületet a légutaknál.  Aki asztmás, az gyakran tapasztal nehézlégzést, szorítást a mellkasnál, nehéz kilégzést. Amikor roham tör rá a betegre, akkor is köhöghet, hiszen a hörgőknél keletkező váladéktól automatikusan meg akar szabadulni. Az asztma az esetek kétharmad részében allergiás eredetű. A leggyakoribb kiváló ok a házi poratka, a kutyaszőr, macskaszőr, gomba-spóra, a pollenek….

Az asztmát tüdőgyógyász tudja megállapítani, s a szükséges kezelés előírni, mely kontrollálhatja a betegséget / a tüneteket. A jól beállított gyógyszeres / inhalátoros kezelés tünetmentessé teheti ezt a betegséget, illetve érdemes speciális (Buteyko módszer-alapú) légzőgyakorlatokat is végezni.

 

Sokan allergiásak a macskaszőrre Fotó: Nagy-Tóth Zoltán

 

Reflux

Ha nem zár teljesen a gyomorszáj, akkor gyomrunk savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe (esetleg a gégébe – onnan pedig a légcsőbe), s ez az ingerlés köhögést okoz. Ezt nevezzük reflux-nak, amit sokszor egy jó gégész is meg tud állapítani a torkunkba pillantva. Tünete lehet továbbá a torokban jelentkező maró érzés (a sav miatt), savanyú íz a szájban, csuklás, kellemetlen lehelet, tartós torokfájás, hányinger, fulladás érzése, gyomorégés… A panaszok sokszor éjszaka fokozódnak, mivel a fekvő helyzet miatt könnyebben visszaáramlik a savas gyomortartalom a nyelőcső és a garat irányába.

A refluxra többfajta savlekötő, speciális tea kapható, illetve a táplálkozási szokások megváltoztatásával is sokat tehetünk e probléma megszüntetéséért: hagyjuk el például a tejet, a glutént, a cukrot, a savas italokat, a fűszeres ételeket. Ha valaki asztmás, akkor fontos, hogy a refluxot is kezeljék, mivel e két betegség egymást provokálja.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/09/25/mi-minden-allhat-a-hosszan-tarto-kohoges-hattereben

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >