Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Minden, amit az alacsony vérnyomásról tudni érdemes Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. november 24.
Mikor beszélünk alacsony vérnyomásról? Mi állhat e probléma hátterében? Mit tehetünk a vérnyomás emelése érdekében? Erről lesz szó az alábbi cikkben.

 

Hogy mi számít alacsony vérnyomásnak, arról még szakmai körökben sincs egységes álláspont, pedig nem ritka állapotról van szó. Az alacsony vérnyomás leginkább fiatal nők körében fordul elő.

„Bizonyos vélemények szerint a vérnyomást akkor tekintjük túl alacsonynak, ha az első, vagyis a szisztolés érték nők esetében 100 Hgmm, férfiak esetében pedig 110 Hgmm alatt van, függetlenül attól, hogy a második (diasztolés) érték mennyi” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól. – „Vannak, akik úgy gondolják, hogy a számszerű értékek kevésbé számítanak és sokkal inkább a tünetek döntik el egyénileg, hogy kinek mi a túl alacsony. Előfordulhat, hogy valakinek rendszeresen 90/50 körüli a vérnyomása, és ezzel tökéletesen jól érzi magát, egészséges, míg mások 100-110/60-nál is alacsony vérnyomásra utaló tüneteket mutatnak.” 

 

 


 

Az orvos kifejtette, hogy a vérnyomást azért fejezzük ki két értékkel, mert az első szám, a szisztolés nyomás akkor keletkezik, amikor a szív összehúzódik és a bal kamrájából kipumpálja a vért az erekbe, a második szám pedig a diasztolés nyomást jelenti, ami akkor mérhető, amikor a szív elernyed. Hangsúlyozta, hogy csak a sorozatos mérések során tartósan alacsonynak bizonyuló vérnyomás tekinthető kórjelzőnek, mert az esetek túlnyomó többségében alkalmanként fordul elő alacsony érték, ami veszélytelen és legfeljebb átmeneti kellemetlenséget okoz az illetőnek.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/07/12/minden-amit-az-alacsony-vernyomasrol-tudni-erdemes?fbclid=IwAR1FPZGRHtgrB1SI5TMoyhgb-gyJpFxk4Co96yRDfROptmrHg3F6jrEZ-TY

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >