Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Válogatott ászok a Volánban
Válogatott ászok a Volánban Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. június 11.

ImageAz Alba Volán 19 büszkén ad hírt arról, hogy szerződést kötött a magyar nemzeti csapat három meghatározó játékosával, Ladányi Balázszsal, Peterdi Imrével és Vas Mártonnal, illetve a Mol Liga sztárjával, Mihály Árpáddal. A jégkorongbarátoknak aligha kell bemutatni a négy hokist, hiszen a magyar hoki legutóbbi éveinek kulcsjátékosairól van szó.

 

Ladányi, Peterdi és Vas szerződtetésével az Alba Volán 19 egy olyan támadósort igazolt, amely csatártrió az A-csoportos világbajnokságon is letette a névjegyét, Mihály Árpád pedig a tengerentúlon és Olaszországban is bizonyította klasszisát. A 33 éves Ladányi Balázs a Dunaferr SE színeiben kezdte jégkorongos pályafutását, a szamárlétrát végigjárva ennél a klubnál lett profi játékos.

Megannyi emlékezetes rangadót, kiélezett csatát vívott az Alba Volán ellen is, nemes ellenfélként küzdve a sikerért. Az új évezred közepén azonban új kihívást keresett, így előbb az Újpesti TE-hez igazolt, majd két szezont követően külföldre szerződött. Így lett Vas Márton csapattársa a HC Briancon együttesénél, Franciaországban. "Godó" 67 fellépésén 33 találatot és 34 asszisztot jegyzett a Ligue Magnusban. Mindeközben természetesen a magyar válogatott húzóembereként szerzett örömet a magyar hokibarátoknak a világbajnokságokon.

"Ami a Volánhoz húzott az az, hogy itt látom a fejlődést évről évre, folyamatosan lép előre a klub. És nem mellékesen az EBEL-szereplés is. Készen vagyok a fejlődésre, próbálom kihozni magamból a maximumot" - mondta Ladányi Balázs.

Vas Márton (29) szintén a Dunaferr SE nevelése, 17 évesen nagy elhatározásra jutott: kipróbálja magát a tengerentúlon. Arizonában a Flagstaff Mountainiers csapatával megnyerte a WSHL Jr 'B' (Western States Hockey League Junior B) ligát. A következő idényben a Hawkesbury Hawks tagja lett, akik a CJAHL-ben (Central Junior 'A' Hockey League) voltak érdekeltek. Itt is sikerült bajnokságot nyernie.

A következő évben is ennél a klubnál játszott, majd négy év után, 2001 nyarán hazatért Európába. A svéd harmadosztályú Vanersborgs HC-nél próbált szerencsét, ezután nevelőegyüttesében folytatta. A 2003/2004-es szezont a svéd harmadosztályú Grums IK kötelékében töltötte, majd újabb két dunaújvárosi idény után fogadta el a Briancon szerződésajánlatát. Ipari mennyiségben termelte a pontokat: 103 francia bajnoki meccsén 41 gólt szerzett, 73 gólpasszt adott. Reméljük, a remek formát át fogja menteni a jövő évre is.

"Az elmúlt három évben kipróbáltam a francia ligát, ami elég erős volt, de meggyőződésem, hogy az EBEL még erősebb lesz. Lépésről lépésre szeretnék fejlődni, ameddig a pályafutásom engedi" - mondta Vas Márton.

Peterdi Imre (29) is az Acélváros utánpótlás-műhelyéből került ki, a piros-fehérek színeiben mutatkozott be a magyar élvonalban 1999-ben. Ezt követően egy évre kölcsönjátékosként Szegedre került, az akkor még az OB I-ben induló Tisza Volánhoz. Olyannyira jól ment neki a játék, hogy még szezon közben vissza is rendelték, így alig 20 évesen stabil tagja lett a Dunaferr Interligás és OB I-es csapatának.

Hat további idényen át szolgálta nevelőegyesületét, eközben alapembere lett a magyar válogatottnak is. 2006 nyarán azonban elfogadta az Újpest hívó szavát. Ponterős, jó játéka megnyitotta előtte a külföldre szerződés lehetőségét, tavalyelőtt nyáron Lengyelországba költözve a Naprzód Janów játékosa lett. A légióskodást sérülések és az edzővel kibontakozó konfliktusok nehezítették, így még a szezon közben hazatért, és a DAB-nál készült fel a szapporói VB kihívásaira. A feljutást követően sem váltott klubot, így a tavalyi idényben is a Dunaújváros húzóembere volt. Most azonban eldőlt: "Pedró" jövőre az Alba Volán 19 színeiben onthatja a pontokat.

"Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a székesfehérvári csapatban szerepelhetek, és még nagyobb, hogy a régi csapattársaimmal játszhatom együtt. Bízom abban, hogy az elvárásoknak meg tudunk felelni." - jelentette ki Peterdi Imre.

Mihály Árpád (29) csíkszeredai születésű, de a hoki alapjait az Egyesült Államokban sajátította el. Az ECHL és az AHL bajnokságokban is letette névjegyét, mielőtt 2007-ben visszatért volna Európába. Az olasz Bolzano igazolta le, és igen jó vásárt is csináltak vele, hiszen házi pontkirály lett és a döntőig vezette a csapatot.

Tavaly nyáron nagy meglepetésre a HC Csíkszereda hívó szavára mondott igent, és a Mol Liga egyik legjobb játékosának bizonyult. Jövőre az EBEL-ben is megmutathatja tudását.

Az Alba Volán 19 nagy örömére meghosszabbította szerződését Horváth András, így a 2009/2010-es idényben is kék-fehérben játszik majd a kiváló hátvéd.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >