Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jogásznap Székesfehérváron – országos szakmai konferenciát rendeztek a Városházán  
Jogásznap Székesfehérváron – országos szakmai konferenciát rendeztek a Városházán   Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. november 25.
Jogásznapot szerveztek csütörtökön a székesfehérvári Városházán. Ez volt a Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben című konferencia második állomása, melyre mintegy 70 szakember érkezett az ország több megyéjéből. A tanácskozáson részt vett Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, akinek ez volt az idei második látogatása a megyeszékhelyen, ami szintén jelentős. A szakemberek többek között munkajogi, büntetőjogi és okirati témákban tanácskoztak. 

 

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradtak a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének programjai. Éppen ezért jelentős, hogy a májusban rendezett első szakmai nap után idén már másodszor találkozhattak a jogi hivatásrendek képviselői – ügyvédek, bírók, ügyészek, jogtanácsosok – Székesfehérváron. A szerdai konferencia célja és feladata, hogy a szakemberek lépést tartsanak a jogszabályok változásaival, és kitekintsenek a különböző jogágak legújabb jogalkotási és jogalkalmazási metódusaira.

Az esemény házigazdájaként dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket a Városháza Dísztermében. Többek között hangsúlyozta, hogy több mint hetvenen regisztráltak a találkozóra, ami azt mutatja, hogy nagy az igény a szakmai fórumokra. A konferenciasorozatot a jövőben is folytatni kívánják.

A jogásznapot Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy kilenc megyéből – többek között Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Pest megyéből, valamint Budapestről – érkeztek résztvevők. Az előadások programját úgy állították össze, hogy minél szélesebb szakmai kör érdeklődését célozzák meg. Voltak többek között polgári és büntetőjogi, munkaügyi és okirati témák, de kitekintettek a bíróság által elrendelt kiutasításra és annak végrehajtására is.

A konferencia nyitó előadását Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke tartotta „Stabilitás és változás az igazságszolgáltatásban – Székesfővárosi szimfónia három tételben” címmel. Többek között kitért arra, hogy a világgal együtt a jog is folyamatosan változik, ugyanakkor nagy az igény arra, hogy szervezetét és eljárását tekintve is stabil legyen. Legfőképpen az emberek számára kell világosan megmutatni, hogy mit szabad és mit nem. Az elnök beszélt a jogról, mint európai kulturális értékről, arról, hogy honnan származik a ma ismert jogfelfogásunk, illetve mi a jelene és jövője a folyamatosan változó jognak.

A továbbiakban Dr. Zsitva Ágnes, a Székesfehérvári Törvényszék Polgári, Gazdasági és Munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezetője „Az érvénytelenség jogintézménye: anyagi és eljárásjogi dogmatikai áttekintés” címmel, majd Dr. Németh Gabriella, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának óraadója, az OFFI Zrt. vezérigazgatója Aggályosnak tűnő okiratok fordításhitelesítési kihívásai a büntető-, közigazgatási és polgári eljárásokban” címmel tartott előadást. A délelőtti szekciót Dr. Gulyás Géza Gábor, a Székesfehérvári Törvényszék törvényszéki tanácselnöke zárta „A büntetőpolitika szigorodása a Btk. legutóbbi módosításai tükrében” című előadásával.

A délutáni szekcióülésen Deutschné dr. Kupusz Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék törvényszéki tanácselnöke „A munkaügyi perek speciális elemei Magyarországon törvényszéki tanácselnöke” címmel, Dr. Vadász Gabriella, a Székesfehérvári Törvényszék csoportvezetője „A bíróság által elrendelt kiutasítás és annak végrehajtása” címmel tartott szakmai beszámolót.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >